Advertisement
Темида

Отново осъдиха АПИ заради дупка на пътя

Поредно дело изгуби Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) заради неподдържане на пътната инфраструктура в Смолянска област. Преди дни Смолянският районен съд излезе с решение, с което осъди АПИ да плати за нанесени щети върху колата на жена от София, която попаднала в огромна дупка на пътя Пампорово – Смолян. Делото е заведено от ДЗИ „Общо застраховане“ ЕАД, където лекият автомобил имал сключен застраховка „Каско+”.

Инцидентът станал на 21 септември 2021 г. към 11,30 часа. Софиянката била на почивка в курортен комплекс Пампорово, където имала имот. Същият ден решила да се разходи до Смолян и да напазарува храна. Тръгнала с джипа си, но малко след параклиса „Св. Панталеймон” влязла в голяма дупка и спукала предната дясна гума. Дупката не била обозначена, нито обезопасена, посочва в свидетелските си показания жената. След произшествието се обадила на Българския автомобилен съюз, където имала златна карта. С платформа й натоварили колата и я закарали в столичен сервиз за оценка на щетите. За повредата застрахователят платил 536,81 лв.

След отстраняване на щетата от ДЗИ изпратили на 23 декември 2021 г. регресна покана до АПИ чрез ОПУ – Смолян. Месец по-късно от ОПУ – Смолян, отговорили, че считат претенцията за неоснователна и отказали да възстановят щетите.

Според съда в причината за ПТП-то е преминаване на колата през дупка, която е в резултат на неизпълнение на задължението на пътната агенция да поддържа пътната настилка в изправност.

Пътната агенция бе осъдена да плати освен ремонта и 700 лв. разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!