Advertisement
ТемидаЗАКОН И РЕДНОВИНИ

Оковски загуби делото срещу Инджов и „Гранд хотел Смолян“ в Окръжния съд

Асен Оковски и съпругата му адв. Светла Оковска загубиха делото, което заведоха срещу „Гранд хотел Смолян“ АД пред Окръжния съд в Смолян. Решението на съдебния състав с председател Петър Маргаритов е от 28 февруари. Съдебният акт на окръжните съдии е напълно противоположен на този на Районния съд, който бе постановен през май, миналата година.

Светла и Асен Оковски заведоха иск срещу „Гранд хотел Смолян“ АД през 2021 година. Като собственици на две стаи на четвъртия етаж и на идеални части от сградата, те поискаха чрез съда от „Гранд хотел Смолян“ АД, да отстрани от общите части на сградата изхвърлените и изоставени стари вани, тоалетни чинии, бидета, бюра, строителни материали други предмети; да възстанови електрическото захранване на общите части; прекъснатото водоснабдяване, както и да възстанови самоволно премахнатите части от окачения таван в общите части на четвърти етаж. Както и да получат обезщетение от по 5000 лева за неимуществени вреди за дискомфорт и 3900 лева от пропуснати ползи от наем.

Ремонтът на хотел „Смолян“, известен и като „новия хотел“, започна през 2017 година, за да бъде възстановен в предишния му вид от новия му собственик Юлиян Инджов. Предишният собственик –  пловдивският приватизационен фонд „Съединение“, разпродаде стаите на хотела за офиси. След като придоби имота от дъщерно дружество на фонд „Съединение“ в периода от 2016 г. до 2018 година, Инджов изкупи голяма част от продадените преди това самостоятелни обекти в хотела. Оковски не постигнаха споразумение с Инджов и запазиха своите две стаи.

През май 2022 година Районният съд в Смолян уважи иска на Асен и Светла Оковски и разпореди на управляваното от сина на Юлиян Инджов – Деян, дружество „Гранд хотел Смолян“ АД да преустанови „неоснователните си действия“ в сградата на хотел „Смолян“, да отстрани от общите части на сградата изхвърленото и изнесено имущество, както и да заплати поисканите обезщетения за причинените имуществени и неимуществени вреди.

Окръжният съд отменя изцяло решението на Районния съд от 11 май 2022 г. като незаконосъобразно и отхвърля всички искове на Оковски като ги осъжда да платят повече от 3200 лева разноски адвокатски хонорари. Решението в частта за преустановяване на неоснователните действия може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд, а за поисканите обезщетения е окончателно.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!