Advertisement
Темида

Адв. Елена Радева: Много често хората, които са най-уязвими, изобщо не търсят правна помощ

Визитка:
Адв. Радева е родена в Смолян. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Адвокат е от 2000 година и е специализирала граждански и административни дела. От началото на 2022 г. е председател на Адвокатска колегия – Смолян.

Адв. Радева, подготвяте в Смолян да се отвори Регионален център за правна помощ, каква е причината неговото откриване да се бави?
Пречките, които нашият съвет среща за липсата на такъв център, е обстоятелството, че нямаме достатъчно средства, за да покриваме разходите по функциониране на дейността на Регионалния център за консултиране. Всяка консултация се заплаща от Националното бюро, на адвокатските колегии също се отчисляват 10% за администриране на дейността. Но сумата годишно е много малка, така че не може да покрие нито разходите за служител, нито за ток, още по-малко за наем на помещение. За да осигурим служител, означава – заплати, осигуровки, постоянно присъствие. Т.е. трябва да съчетаем няколко дейности, за да може да обслужваме центъра. Водили сме разговори с няколко институции, но проблемът е, че тъй като ние сме адвокатска колегия, на нас не може да ни се предостави безплатно помещение – нямаме такова правно основание, независимо, че ще осъществяваме дейност, делегирана от държавата. Именно заради това, както и спънките, които до този момент срещаме, за да реализираме дейността си, сме предприели инициатива за промяна в Закона за правната помощ, който сега е между първо и второ четене на обсъждане в Народното събрание. Намерихме отзвук по темата сред народни представители, защото всички разбират важността на проблема и необходимостта да бъде уреден законово, защото подобни пречки имат и други адвокатски колегии в страната. Подобни центрове функционират само в по-големите градове.

Колко адвокати от региона са вписани в регистъра за безплатна правна помощ?
Към момента са вписани в регистъра 55 колеги.

Кой ще имат право на такива безплатни консултации?
През Регионалния център могат да се правят, освен консултации, и подготовка на документи за завеждане на дело и да се определя самото процесуално представителство по съответното дело. Правото на консултации имат по закон лицата, които попадат под прага на бедност. Поради тази причина ние ще имаме достъп и връзка с държавните институции, за да проверяваме дали лицето отговаря на условията. Но извън тази група, от безплатна правна помощ могат да се възползва и още една група лица, подробно посочени в Закона за правната помощ, както и една много важна група от населението – лица, пострадали от домашно или сексуално насилие. Пострадалите от домашно насилие ще се ползват от тази закрила, независимо от доходите си. Националното бюро и регионалните центрове, съвместно с държавни институции и Национална служба „Полиция“, имат подписан съвместен меморандум, по силата на който да се разшири предоставянето на подобна услуга специално за лицата, пострадали от домашно насилие. Има пилотни програми, които вървят в две адвокатски колегии и дават много добър резултат, така че в рамките на 24 часа от извършване на насилието, лицата да са получили заповед за защита – именно чрез тези регионални центрове. Наистина е важно да успеем да реализираме подобен проект на територията на Смолянска област.

Казахте консултации и подготовка на документи, а ще включва ли и безплатно водене на дело?
Да, и воденето на дело влиза в безплатната правна помощ.

На всички ни е ясно, че от няколко години има спад на гражданските дела, много родопчани, най-вече поради финансови причини, нямат достъп до правосъдие. С какво този център ще промени живота на жителите на областта и очаквате ли наплив?
Със сигурност ще даде възможност да има по-голям достъп до правосъдие за лицата, които нямат финансова възможност. Ограничения на вида на дела няма поставени в закона. Процесът е много странен и за това дали ще има наплив, ще зависи много от популяризирането и обясняването на тази услуга, както и до желанието на самите хора да се възползват от този механизъм. Чисто психологически, много често хората, когато са притиснати от неволи, гледат да се справят с най-необходимото и насъщното, оставят малко на заден план въпросите, които не са свързани това с какво ще се хранят днес или утре. И много често хората, които са най-уязвими, изобщо не търсят помощ. Ние трябва да насочим усилията към хората, които имат нужда, да знаят, че има такъв механизъм, чрез който да могат да се възползват. Категорично смятам, че имаме нужда от такъв център и във всички случаи ще е един помощ за социално уязвимите наши съграждани.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!