НОВИНИРодопската песен

Валя Балканска празнува днес 80-ти рожден ден

Народната певица Валя Балканска празнува своя днес 80-ти рожден ден. Голямата българка не спира да пее и да кара публиката по целия свят да се изправя на крака. В навечерието на празника си тя пожелава здраве и успехи на всички.

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 година в махала Лъгът край смолянското село Арда. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“ – Смолян. Най-известният й запис е самостоятелно изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“, направен в края на 60-те години на 20-ти век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и издаден на плоча в САЩ.

През 1977 г. песента полита извън пределите на Слънчевата система – на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА.

Животът на Валя Балканска е толкова вдъхновяващ, че за нея излизат няколко книги. Първата е „Сама сред звездите“ с автор Елена Хайтова, а в края на 2016 година излезе петото преработено и допълнено издание „Глас от вечността“ на Светозар Казанджиев.

По повод 60-та си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска бе наградена с орден „Стара планина“.

Едни от най-свидните й награди са еднометровата статуетка от Първата олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис през 1997 г. и статуетката „Златен феномен“, която й е присъдена от българската асоциация „Феномени“.

Близо 30 години неин партньор на сцената е гайдарят Петър Янев.

Редакцията на „Отзвук“ пожелава на Валя Балканска здраве, много спокойствие и благоденствие!

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close