Advertisement
Вяра и традицииНОВИНИКУЛТУРА

С Национални хайдушки празници ще почетат „Капитан Петко Войвода“ в Чепеларе

Ще бъде представена възстановка, пресъздаваща посрещането на Капитан Петко Войвода в Чепеларе за пета поредна година. На 02 септември – събота, от 17:00 часа пред паметника на Войводата на ул. „Васил Дечев“ 14 (главната улица на гр. Чепеларе) е официалното откриване на празника.
Пристигането на Капитан Петко на кон и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка по посрещане на Войводата и връчване на истинската му пушка.

Автентичната пушка на Капитан Петко ще бъде предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян специално за възстановката. За нея има две легенди. Според едната, тя му е подарък от Джузепе Гарибалди, а според друга оръжието му е подарък лично от руския император Александър II. Тя е с марка “Уинчестър” и е от 1866 г., а от 1952 г. се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков” в Смолян.
Във възстановката ще участват ДТС към НЧ „Родопска искра 1880“, гайдарски състав „Петко Войвода“, сдружение „Родопски хайдути, самодейни състави и Ансамбъл „Шевица“.

В 17:45 часа ще стартира тържественото шествие, начело с войводата към площад „Олимпийски“ в центъра на Чепеларе, където програмата ще продължи със Сдружение „Родопски хайдути под съпровода на над 30-те родопски каба гайди от Гайдарски състав „Петко Войвода“.

От 18:30 в градската градина ще бъде представена „Енциклопедия Тракия“ от авторски колектив, организирана от Съюза на тракийските дружества в България. Очаква Ви също и интересна фотоизложба „Петко Киряков – войводата на Тракия и Родопите“, създадена по презентационни материали, предоставени от Зоица и Коста Начеви.

Концертната програма на Представителен Фолклорен Aнсамбъл „Шевица“ с 60 млади изпълнители, който ще започне от 19:30 часа на пл. „Олимпийски“.

По време на празника присъстващите ще имат възможност да се снимат с Войводата пред специално създаден кът за снимки, както и да посетият лично еко пътека „Старата воденица“, където е сниман част от филма „Капитан Петко войвода“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!