НОВИНИРодопската песен

Родопският славей Филип Синапов с нов албум -„Песни от извора”

Преди броени дни талантливият и млад народен певец Филип Синапов издаде свой нов музикален албум, който носи заглавието „Песни от извора”. Възпитаникът на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев”- град Пловдив, е събрал в него песни, бликащи от недрата на Родопите и автентични двугласи от различни фолклорни области на България. Представени са в прекрасна колекция от познати и непознати народни песни, записани от Филип в последните две години. Те са 11 и носят дъхавия колорит на народната музика.

Сред песните са: „Радо ле, пиле писано”, „Де са е чуло, видело”, „Галихме са малко, мночко”, „Заим си конен ковеше”, „Ах мерак, мила майко” и други. Албумът включва също дуетно изпълнение с Данка Цветкова, скъп преподавател на Филип Синапов от университета му, където е завършил. Палитрата на изпълнителя показва музиканти като Петър Янев-каба гайда, Недялко Недялков-кавал и Петър Войников-кларинет и саксофон. За добрият стил и аранжименти имат заслуга Милчо Василев, Виктор Йорданов-Кардама и Стоян Петков. Той се издава от музикална компания „Диапазон Рекърдс“ и телевизиите Фен и Фен фолк.

Филип споделя своето намерение да издаде и дуетен албум през тази година. Щастлив, че хората харесват изпълненията му в този жанр и че песните бележат успехи, Не крие, че това го стимулира да бъде още по-продуктивен и отговорен по отношение на продукцията, която представя. “Пъстротата и жизнерадостта, с които нашата българска народна музика вдъхновява и успява да заплени хората е неподправена, уникална и дори магическа! Огромно удоволствие е за мен да изпълнявам тази музика и да правя слушателите щастливи!”, признава Филип Синапов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close