Вяра и традиции

Момчиловци се стяга за Тодоровден, чака стотици гости на празника (видео)

С парад на конете и родопска музика ще започне Тодоровден в Момчиловци. За 25-ти пореден път на 7 март смолянското село ще отбележи празника с традиционните кушии. Конете и техните стопани ще се съберат на стопанския двор, който се намира в края на селото, а шествието се предвожда от иконата на Св. Теодор, под съпровода на родопска музика в изпълнение на местните гайдари. Надпреварите са в няколко дисциплини – надбягване, теглене на трупи. Ще бъдат избрани най-красив и най-тежък кон.

„Празникът Тодоровден е традиционен и програмата е сходна с предишните години. Имам потвърждение от посланичката на Кралство Мароко Нейно Превъзходителство г-жа Закиа Ел Мидауи, която миналата година ни беше гост и остана силно впечатлена от празника. Хубавото е, че Тодоровден обединява много хора – както от селото, така и от страната и чужбина. На празника ще участват нашите гайдари и самодейците от Народно читалище „Светлина“, каза кметицата на Момчиловци Сийка Суркова.

Началото на Тодоровден в Момчиловци е през 1996 годината. В селото имало 5 коня и местните решили да импровизират. „Нямаше кушии, просто се събрахме да отбележим празника. Сега спокойно мога да кажа, че той стана международен“, каза Тодор Попсавов – председател на Дружеството на конярите.

„Конете се отглеждат трудно, ако ги гледаш с мерак. Ако смяташ да ги гледаш с „тояга“, по-добре недей гледа. Много грижи трябват за конете и всичко това да се прави с любов. Това е голямо животно, само дето не ти говори. Много се привързват към хората. Познава ти гласа, обича те. Както кучето, така и конете са верни на стопанина“, сподели Попсавов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close