ВЛАСТ И ПОЛИТИКАНА ФОКУС

Закриват ареста в Смолян и пробационната служба в Девин?

Предложение за закриване на ареста в Смолян е внесъл в Министерството на правосъдието шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов. В становището си до министър Надежда Йорданова той посочва, че е нужна оптимизация в структурите и дава за пример, че през последните години в смолянския арест средно са пребивавали по двама или трима задържани. В същото време гл. комисар Йорданов предлага арестантите – с наложена постоянна мярка „задържане под стража”, или със 72-часово задържане от прокурор, да бъдат настанявани в пловдивския арест, където ще бъдат и преназначени служителите от Смолян.

Предложението на гл. комисар Йорданов предизвика остра реакция от всички правоохранителни структури в областния град и работещи в ареста, които заплашиха, че ще напуснат системата. От закриването ще бъдат засегнати и адвокатите, които по време на досъдебното и бързото производство, ще трябва да пътуват по няколко пъти до Пловдив, за да се срещат с клиентите си.

В интервю пред „Отзвук“ депутатът от „Демократична България” Зарко Маринов излезе с категорично становище, че структурата не трябва да бъде закривана. По данни на народния представител в следствения арест, който се намира в сградата на Затворническото общежитие на Герзовица, през 2020 г. са преминали 2 290 души, през 2021 г. – 2 089, а от началото на тази година до юни – 731.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close