Advertisement
ИНТЕРВЮНА ФОКУС

Народният представител Зарко Маринов: Арестът в Смолян не бива да бъде закриван, ще настоявам това да не се случи

Г-н Маринов, предложението на гл. комисар Йорданов за закриване на ареста в Смолян предизвика недоволство в правораздавателната система. Какво е Вашето становище?
Предложението на директора на ГДИН (Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – б. а.) гл. комисар Ивайло Йорданов за закриването на ареста в Смолян е необосновано и се противопоставям категорично. След като научих за идеята арестите в Смолян и Силистра да бъдат закрити поради недостатъчна натовареност, се срещнах с полицаи, които работят в смолянския арест, с директора на ОД на МВР комисар Костадин Пачеджиев, заместника му комисар Костадин Бундов, с началника на Отдел „Разследване” комисар Сийка Забилева, с началника на Охранителна полиция комисар Иван Демирев, и началника на областното звено на Главна дирекция „Охрана” Атанас Богоев, с ръководителя на Областната служба „Изпълнение на наказанията“ Емил Мусорлиев. Проведох и разговор с началника на Затворническото общежитие Христо Солаков и с областния управител Емил Хумчев. Изводът от срещите е, че предложението е необосновано и вредно, както за всички правоохранителни органи, така и за Смолян.

Отговаря ли на истината това, че натовареността в ареста е много малка – от двама-трима души на ден?
Действително арестът в Смолян е един от по-слабо натоварените в сравнение с тези в големите градове, но не отговаря на истината посоченото в доклада на гл. комисар Ивайло Йорданов, че през последните години средно пребивават по двама или трима задържани на ден. Проверих – през 2020 г. са пребивавали в смолянския арест 2 290 души, което прави 6,27 задържани лица на ден.През 2021 г. са 2 089 – или 5,82 на ден. А от началото на 2022 до юни 731 или 4,6 души на ден.

Каква според вас е истинската причина, за да се стигне до това предложение?
Искат да решат проблем в Пловдив, където не достигат надзирателите, и да изпратят там надзирателите от ареста в Смолян. Според гл. комисар Йорданов надзорно-охранителният състав в Пловдив е недостатъчен и с прехвърлянето на надзиратели от Смолян ще се реши кадровият проблем. Само че смолянските надзиратели заявяват, че ще напуснат работа и няма да отидат да работят в Пловдив. Не е отчетен фактът с времето за пътуване между Смолян и Пловдив, което е над 2 часа, а при зимни условия – повече от 3 часа. Освен това значително се повишава и рискът от инциденти, тъй като в много случаи ще се наложи задържаните да бъдат отвеждани и довеждани в тъмната част на денонощието. Не без значение е и фактът, че това ще затрудни изключително много действията на разследващите органи, тъй като ще трябва тези лица да бъдат транспортирани нееднократно, не само по време на съдебни дела, но и за извършване на процесуално-следствени действия от полицията и прокуратурата. Не е отчетено и предстоящото отваряне на ГКПП Рудозем – Ксанти, което неминуемо ще доведе до увеличаване на броя на задържаните лица, включително и на чужденци, за които има допълнителни условия за задържането им. Арестът в Смолян отговаря на всички европейски изисквания, за което са похарчени значителни средства. Със съкращаването на едни служители в ареста няма да бъдат спестени чак толкова много пари от бюджета, тъй като ще трябва да бъдат назначени служители в другата дирекция на министерство – ГД „Охрана”, защото задържаните трябва да бъдат охранявани по време на конвоирането им между Пловдив и Смолян. Ще се увеличат пътните разходи, командировъчните, ще трябва да бъдат купувани допълнително автомобили и неминуемо ще се стигне до заплащане на извънреден труд.

Доколкото си спомням преди няколко години беше направен ремонт на сградата и затворническото общежитие, където се намира арестът, и е сред малкото в страната, които покриват всички европейски изисквания?
Да, така е, но в становището си г-н Йорданов твърди, че арестът в Пловдив е най-модерният и това било също причина да се закрие смолянският. Само че условията в смолянския арест са по-добри от тези в Пловдив. Има повече пространство за задържаните, по-добри битови условия – санитарни възли, стаи за свиждане и възможността да излизат на чист въздух в отделен охраняем двор, без досег с лишените от свобода. За пример ще дам съседната област Кърджали, където в ареста са назначени двойно повече охранители и условията там не отговарят на никакви изисквания. В Кърджали ще строим нов арест, а в Смолян, където има много добра база – ще го закрием. По информация, която все още не съм проверил, натовареността на ареста в Кърджали не е по-голяма от тази в Смолян.

Според Вас, какво е най-удачно да се направи?
Най-доброто решение на въпроса е арестът и затворническото общежитие да бъдат обединени в едно звено, за което в момента съществува законова пречка. Според закона арести могат да бъдат откривани в затворите, но не и в затворническите общежития от открит тип с по-лек режим. Ще предложа изменение в закона, така че и в затворническите общежития от открит тип да може да бъдат създавани арести. Така ще може да се поддържа оптимален състав от служители и ще се спестят значителни средства на данъкоплатците. Не е и маловажен и фактът, че така няма да бъде закрита поредната институция в Смолян и жителите на града и областта ще могат да отидат по-лесно на свиждане, ако техен близък е задържан. Надявам се министър Надежда Йорданова да приеме аргументите ми и да не се вслуша в препоръките на гл. комисар Йорданов.

Има предложение и за закриване на звеното „Пробация” в Девин?
Да, г-н Йорданов е направил и друго предложение, записано в същото становище, с което предлага да бъде закрита пробационната служба в Девин и тя да се обедини със смолянското звено. А щатната бройка от Девин да бъде прехвърлена към затворническото общежитие в Смолян. С това предложение смолянската пробационна служба ще стане една от най-големите по територия в страната. Ще се увеличат значително разходите за транспорт. А далеч по-логично е единият от инспекторите в пробационната служба в Смолян да бъде прехвърлен на щат в затворническото общежитие, вместо да се закрива девинското звено.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!