Темида

Шофьор осъди АПИ след полет в 40-метрова урва заради заледен участък

46-годишният Сергей Пинчев осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за неподдържане на пътя. Мъжът заведе делото две години след като полетя с колата си в 40-метрова урва в района на село Виево. Катастрофата стана на 25 ноември 2016 година. Сергей пътувал с колата си „Опел Зафира“ заедно със семейството си – съпругата му Татяна и двете им дъщери – тогава на 6 и 13 години. Семейството живее в Смолян и се прибирало вечерта към родното село Вишнево.

При спускане, преди село Виево, на остър завой, колата напуска платното и пада в дерето, като се спира в реката. Ранени са всички в опела. Бащата получава фрактура на лумбален прешлен. Едната му дъщеря – нараняване в областта на черепа, по-малката – комоцио, а майката ожулвания и натъртвания.

Семейството оцеля по чудо при катастрофата

Делото на Сергей бе разгледано в Смолянския районен съд. Искът на мъжа е символичен – за претърпени имуществени вреди за медицински изделия и лекарства, в размер на 371 лв. В молбата си твърди, че пътната агенция е проявила немарливо отношение, изразено в бездействие на служителите, натоварени със задачата да поддържат пътищата – не са отстранили заледяването и не са организирали движението по начин, осигуряващ безопасността му.

От АПИ оспорват иска и хвърлят вината за катастрофата на шофьора. Според юристите на агенцията Сергей Пинчев не се е съобразил с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя, с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие.

По време на делото са разпитани полицаите, пристигнали на мястото на произшествието. Според свидетелите асфалта бил мокър и хлъзгав, не е било опесъчено. И вещото лице също излиза със становище, че причината за настъпилото произшествие е съвкупност от няколко фактора — автомобил, навлизайки в десния завой, загубва сцепление с пътната настилка, в съчетание със заледен и неопесъчен пътен участък, е довело до загубата на напречна устойчивост (поднасяне, пързаляне и завъртане на 180 градуса). Това е довело до невъзможност на водача да предприеме маневра за завиване на ляво и да избегне настъпилото събитие, посочва експертът, според който основната причина е състоянието на пътното платно – заледен и неопесъчен участък. А автомобилът се е движил със скорост, която е била под критичната за конкретния пътен участък.

Смолянският районен съд осъди АПИ да плати 670 лева на Сергей Пинчев, както и 200 лева държавна такса и разноски за експертиза. Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close