Политика
ТРЕНД

Съдът потвърди избора на Черпоков за кмет на Забърдо, спечелил с 9 гласа разлика

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението, с което Административният съд в Смолян отказа да касира изборите за кмет на чепеларското село Забърдо и потвърди избора на Валентин Черпоков. Съдебният процес бе образуван от Росица Каварджиева – кандидат за кмет, издигната от ДПС. Тя загуби балотажа с 9 гласа разлика от дългогодишният управник на селото Валентин Черпоков (ВМРО).

Росица Каварджиева

По време на делото стана ясно, че Росица Каварджиева е подала сигнал до Община Чепеларе и Районната прокуратура за „необичайни адресни регистрации“ на 59 лица. Според нея има съмнение те да са регистрирани единствено с цел да участват в изборите. А по време на изборния ден е извършвана груба агитация в полза на избрания кандидат, а председателя на СИК е подавала информация на кандидата Черпоков и на временно изпълняващия длъжността кмет на селото, за това кои избиратели са гласували вече.

В мотивите си ВАС посочва, че както в протокола на СИК, така и в протокола на ОИК – Чепеларе, правилно е записан броя на избирателите, както и че при съставянето им не са допуснати съществени процесуални нарушения. Не се доказват и твърденията на Каварджиева за неправилно са вписани лица в списъците, без да имат право да гласуват.

При извършената проверка на списъците и приложените заявления е установено, че 25 лица, са вписани по реда на чл.36 от ИК за гласуване по настоящ адрес. Същите са подали съответно заявления в предвидения срок – 14 дни преди изборния ден, а от посочените в списъка на Каварджиева лица 31 не са гласували. Според съдебния състав неоснователно се явява и оплакването, че при провеждане на изборите са допуснати и други нарушения, като е извършвана агитация в подкрепа на спечелилия кандидат и председателя на СИК е поддържала телефонна връзка.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close