Advertisement
ИНТЕРВЮ

Хората се интересуват как държавата изразходва парите им и „Черната книга“ показва точно това

Интервю с Мартин Котее, регионален директор на фондация "Фридрих Науман"

Г-н Котее, моля Ви, представете кратка визитка за реализацията Ви, за тези наши читатели, които не са гледали интервюто Ви, с отличния млад журналист от 120 минути Светльо Иванов. Имал съм удоволствието и честта, да го представя в КДК (Клуб на дейците на културата) в гр. Смолян, с последната му книга.

Здравейте, г-н Барбов и всички читатели на вестник „Отзвук“. Подобно на Вас и аз започнах кариерата си като журналист, в германската секция на BBC в края на осемдесетте. По-късно продължих като парламентарен кореспондент в Германия. Тогава преминах към политика – първо като говорител на германската либерална партия, ФДП, а по-късно като говорител на тогавашния президент Хорст Кьолер. Юли месец миналата година пристигнах в България и поех поста директор на офиса на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ за България и Северна Македония и този за Източна и Югоизточна Европа. Много се радвам от решението си да дойда в България. Това е прекрасна страна.

Вече 4 години разпространявам „Черната книга на правителствените разхищения в България“. Търсенето се е увеличило 7 – 8 пъти. Какво е обяснението Ви за този интерес?

Всъщност хората наистина се интересуват как държавата изразходва техните пари и „Черната книга на правителственото разхищение“ показва точно това. Настоящото издание е шесто по ред и интересът нараства постоянно. Към настоящия момент, „Черната книга“ се превърна в бранд в България и ние много се радваме. Всяко издание представя извадка на неефективно и нецелесъобразно харчене на парите на данъкоплатците за различни проекти на национално и местно ниво. Обществото има право да знае повече за тази тема, тъй като това са неговите собствени пари и държавата трябва да е прозрачна и отчитаща се.

Следил съм изявите Ви и в DW… Мнението Ви, за последните събития у нас?

Дълго време, гласно и негласно, хората призоваваха за промяна. На проведените парламентарни избори те гласуваха именно за това. Гражданската активност доведе до нова политическа конюнктура, с нови играчи, които имат потенциала да въведат нов тон в целите и процеса на правене на политика. Промяната обаче няма да се случи от днес за утре и е невъзможно да се предвиди дали и как правителствено мнозинство би могло да се формира. Все пак, тонът на промяната ще остане и ние сме готови да помогнем в този процес.

Смятам за окуражаващо, че резултатите от изборите се оказват предизвикателни за българските политици. А мнението Ви, за случая с обръщението на Борисов, включващо заплахата с „чакалите“ на ГЕРБ?

Очевидно, той все още ближе раните си, несигурен как да се отнесе към ситуация, която го направи победител, но все пак не му отреди позиция да успее да формира ново мнозинство. Изглежда като че ли той не знае в коя посока да се обърне, а в същото време продължава да се представя като водещата и незаменима фигура в българската политика. Сега обаче, той вече няма контрол и разбира се, това го вбесява.
Изказването му за изпращането на 20, 30, 50 буйни симпатизанти, които да преследват опонентите му като чакали е изумително, най-меко казано, също както някои други твърдения в обръщението. Отказвам да приема, че това бе директно предупреждение към новите политически партии в парламента. Такава форма на открита и директна заплаха, би била недопустима от все още действащ министър-председател, носещ отговорността за демократичното и плуралистично развитие на България толкова много години и все още притежаващ механизми за влияние във всички държавни структури. Да се чувства безпомощен е ново чувство за него предполагам. Би трябвало да се чувства като преобърната костенурка. И все пак, сигурен съм, че би било твърде рано да го отписваме.

Имал съм удоволствието да правя интервю и с Вашия предшественик. Ще приемете ли моята покана, за лично присъствие при представянето на поредната „черна книга“ в гр.Смолян? Работите с отличен екип, моля Ви да ги поздравите!

Ще се радвам да Ви видя при първа възможност, когато това стане възможно, и сте прав да отнесете поздравленията до моя екип. Колегите го заслужават! Смолян е чудесен град, с отворени и будни граждани, заобиколен от живописна природа. Тук представихме „Черната книга на правителственото разхищение“ през 2019 г. и с удоволствие ще представим и най-новото издание.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!