Advertisement
ИНТЕРВЮНОВИНИ

Светлана Хаджиева, директор на РБ „Николай Вранчев”: Нашият дарител на годината ще е отец Димитър Михайлов

Г-жо Хаджиева, елхата ви от книги е много оригинална, как ви дойде идеята да я направите?

Ние и друг път сме били новатори в това да показваме различни неща от стандартните, така че това е дело на колегите от отдел „Читалня”. С книги – наши томове, направиха тази красива елха, с която да посрещаме нашите читатели. Да бъде тяхното въодушевление да четат и да се зареждат от предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

А каква е посещаемостта на библиотеката?

Мога да кажа, че през последните години в библиотеката значително се повишава посещаемостта. През миналата година ние сме отчели над 17 000 посещения, което е с 2 000 повече от предходната година. Годишният отчет за тази година още не е готов, но смятам, че  сега също ще имаме увеличение. Библиотеката извършва изключително много културни събития, тази година също, в които се включва различна аудитория – ученици, студенти, възрастни, затова  казвам, че посещаемостта всяка година се увеличава. Освен това ние работим и с изключително много потребители в дистанционна форма, което означава, че реално те не могат да посетят библиотеката, но ние и тях обслужваме. Това също е вид дейност, която макар и виртуална, отчитаме като посещение на библиотеката.

На каква възраст са най-малките и съответно най-възрастните потребители?

Ние имаме стая за ранно детско развитие. Тя е предназначена за деца от 0 до 3 години.  Намира се в Детски отдел и мога да кажа, че тя е една много посещавана стая, в която ние посрещаме нашите първи читатели, а това са първите стъпки в досега им до книгите. Имаме много малки читатели, като се започне от 6-месечна възраст и се стигне до 3-годинки. Напоследък четенето стана модерно и това нас много ни радва. Много млади родители все повече водят своите деца и заедно избират книги, т.е. семейно. Почти всяка събота, когато родителите почиват, заедно ни посещават. Най-възрастният ни читател до края на тази година ще направи 90 години, но имаме и редовни читатели, които са на 85, 80 години и са активни.

А по какви проекти работи библиотеката?

Библиотеката работи по наши защитени собствени проекти, с национално финансиране и такива, по които сме партньори. През миналата година успяхме да защитим 4 проекта. Те са свързани с работа с библиотеки от областта, за оказване на експертна, методическа и координационна дейност. Проект, който е насочен към повишаване квалификацията на  библиотекарите. Следващият проект е свързан с изграждане на дигитален център, благодарение на който ние закупихме планетарен скенер и обособихме дигитален център. В момента извършваме дигитализация на най-дългогодишното периодично издание на вестник „Родопски устрем” , който е с голям формат и който ще съхраним за идните поколения. Това ще ни позволи да предоставяме дигитален ресурс, който  е изключително важен за нашите потребители. Дори и от разстояние, така че това е една наистина важна услуга, която от догодина ще започне да функционира. Следващият проект е за обновяване на библиотечните фондове  и през миналата година, както и през тази година също успяхме да защитим такъв проект, закупихме литература на стойност 15 500 лева, тази година също очакваме финансиране. Ние работихме и със сформиран към библиотеката фотоклуб „Светлопис”,  свързан с изграждане на фотографски умения, с ръководител известният майстор фотограф Сашо Сарандалиев. Работим по още два проекта, на които ние сме партньори.

Мястото, на което се намира библиотеката не е на главен път и достъпът за много смолянчани е затруднен, освен това градът  ни е доста дълъг, имате ли изнесени читални на такива места, където достъпът да им е по-лесен?

Това, че ние сме на недостъпно за много наши потребители място ни провокира да открием през 2021 година филиал, който се намира на стария център, на едно много достъпно място. Смея да твърдя, че този филиал работи изключително активно. Библиотечният фонд, който е обособен там е нов, с литература от всички области на знанието и тези наши потребители, които нямат възможност да дойдат тук спокойно могат да бъдат обслужени там.

Продължава ли вашата инициатива  да издирвате стари снимки, за да покажете на бъдещото поколение какъв е бил животът на родопчани през миналия век?

Нашата инициатива тече през цялата година за събиране на стари снимки, които да бъдат дигитализирани и те да си бъдат върнати на техните собственици. Ние не ги събираме с цел архивиране на физическия носител, а с цел удостояване на такава колекция в нашата дигитална библиотека, която да бъде от снимки. Идеята ни е да съберем възможно най-много снимки от 19 век, за да може с този архив, който се натрупа в нашата дигитална библиотека да направим виртуална изложба. Ако се съберат достатъчен брой снимки, ще я разделим тематично – хора, лица, сгради, градежи, фолклор, традиции, облекла от различни области на живота, които да очертаят и да покажат развитието на този период, който е видян през обектива на фотографа. Вярно е, че тези фотографии са малко и са оскъдни, но все повече хора откликват и мисля, че съвсем скоро ще покажем тази колекция от снимки, които сме успели да съберем. Очакваме още фотографии, дори да са семейни снимки, ние няма да ги задържим, целта ни е да покажем живота в миналото и с тяхно разрешение да ги покажем на широката публика.

Този декември какво да очакваме?

На 8 декември от 17.00 часа ще представим една изложба „Из кориците” на Василена Георгиева. Тя е дизайн от Смолян и изработва кориците на няколко книги. Всъщност ние ще покажем нейното творчество. За най-малките ни читатели подготвяме детска работилница за Дядо Коледа, в която те ще имат възможност да изработват картички, сувенири и други материали, които ще си занесат в къщи. Също така ще предоставим на нашите потребители читатели възможност да се докоснат до една изложба, която ще бъде посветена на Коледа и предстоящите празници с материали от фонда на библиотеката. На 20 декември ще бъде нашата официална церемония по награждаване на най-активните читатели за тази година, разделени в няколко категории. Както всяка година отличаваме и нашите дарители. Ние имаме много дарители през годината на много стойностна литература, но в аванс мога да кажа, че за тази година нашият дарител на годината ще бъде отец Димитър Михайлов, който ни предостави едни изключително ценни издания от неговата лична библиотека. Много му благодарим за това и оценяваме неговия жест библиотеката да бъде дом на тези негови издания. Благодарим на всички, които правят специални дарения на нова литература на нашата библиотека.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!