Advertisement
ИНТЕРВЮ

Васил Седянков: В Широка лъка ценностите са: образование, вяра, култура, история, с тях привличаме туристи 

Г-н Седянков, с понижаването на температурите и падането на снега срещнахте ли проблеми с поддържането на пътя, или  други проблеми?

Не, не ни създаде проблем снегът за пътното поддържане, проблем имаме в Гела с водата, там няма водоем. Няма откъде пожарната вода да вземе. Има проект и се надявам в 2024 година да го направим, защото за тези две-три години нищо не се направи, не се работеше по проекти, минаха служебни правителства, редовно и отникъде нищо. Дори една беседка да беше направена за туристите, пак щеше да е нещо, а да не говорим за чешма или подпорни стени.

А сега вече като ви започна новият мандат, какво приоритетно искате да направите в Широка лъка?

Първо искам да ни бъдат отпуснати  две бройки за новия музей и да се зачислят към читалището. Там тръгнаха нещата много добре и има голяма посещаемост. Знаете, музей-галерията „Владимир Рилски” се откри тази пролет на 24 май в сградата на възстановеното Неделно килийно училище. Идеята ни е този музей на духовността да се утвърди като културен център. Тук Петър Пиронков много ни помогна, също и Валя Василева, както и отец Иван Марински, който със сърце и душа работи по музейната експозиция, свързана с християнството. Петър Пиронков ми каза, че къщата музей на Златю Бояджиев в Пловдив годишно се посещава от 3 000 човека, а ние за 4 месеца имаме 2 800 човека. Имам и проект да направим голям паркинг, да освободим този път от основното училище до църквата, да има и къде гостите на селото да паркират. Виждате, че Широка лъка е предпочитано от туристите място.

За следващата година имаме доста неща, които трябва да се направят и по инфраструктурата, водопровода. Имаме пътища за кърпене, които останаха от 2021 г. Има много лоши язви по главния път, които не са направени между Стойките и Широка лъка, между Широка лъка и Солища. Както казах вече, още доста неща трябва да се направят в селото и се надявам да ги осъществим.

Споменахте вече, че Широка лъка е предпочитана туристическа дестинация, покрай декемврийските празници чакате ли много туристи и всъщност как успявате да ги привличате, не е само с архитектурата, която имате?

По Коледа и Нова година Широка лъка пак ще се напълни. Ние тук стъпваме на нашите си ценности – образованието, вярата, историята. Тук много добре работим с училищата, с църквата, читалището и затова се случват нещата. Много история имаме, която другите села нямат. Неслучайно сме освободени 1878 г., а не 1912 г. и пак тогава всичко е ставало с връзки, с контакти, с лоби, независимо от времето и строя винаги са се ползвали връзки. Музикалното училище ни е „щита на пушката” където и да отидем, а и не ни е срам, че някой ще ни дойде на гости и ние няма да можем да се представим добре.

 

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!