Темида

Заличиха от Търговския регистър „Чепеларе курорт”

Смолянският окръжен съд приключи с делото за несъстоятелността на „Чепеларе курорт” и дружеството вече е заличено от Търговския регистър. Въпреки множеството кредитори, заради липсата на имущество, което да се разпредели, процесът бе финализиран.

В началото на миналата година „Чепеларе курорт” бе обявено в несъстоятелност със задна дата – 31 декември 2013 г. по искане на лизинговата фирма „Интерлийз” ЕАД. Дълговете бяха изчислени на над 14 млн. лв., като към основния кредитор те са 2 298 486.25 евро и 315 843.48 лева – по четири лизингови договора за доставка на 4-седалков лифт, ратраци, оръдия за изкуствен сняг, помпени станции. Солиден бе и кредитът, отпуснат и от държавната „Българската банка за развитие” – 1 500 000 евро, по който погасяването е спряло още през 2013 година.

В производството по несъстоятелност имуществото на „Чепеларе курорт” бе разделено на две части. Обособена част едно включва основния дълг – за лифта, прилежащия терен, в който са включени и имотите на бившето поделение на Мечи чал и съоръженията. „Пампорово” АД се явява на публична продан като единствен кандидат и на 12 септември м. г. става собственик на имотите, с което постави началото на образуването на новия зимен курорт „Памповоро – Мечи чал”.

Фалиралото дружество бе създадено през 2007 г. със собственици община Чепеларе – 49%, а останалите 51% – на „Родопска инициатива” АД, с акционери „Орион ски” (бившето РМД) – на Кръстьо Вангелов, „Родопски дом” – „Понс холдинг” и „Екологични продукти” – Тодор Грудев. Година по-късно започва изграждането на съоръженията на спортния център. Общината, за да стане партньор, апортира действащо общежитие, оценено на 4.6 млн.лв. Държавата пък прехвърля имотите на бившето военно поделение на връх Мечи чал на общината и 26 сгради с площ 57 358 кв.м. също са вкарани в „Чепеларе курорт”.

„Още в самото начало не са създадени условия дружеството да бъде икономически активно. През цялото време то е на загуба. Дружеството е осъществявало реална търговска дейност, макар и неефективна. За всички години показателите за ефективност са с лоши параметри, като отразяват осъществяване на ограничена търговска дейност и реализиран финансов резултат от дейността на длъжника – загуба, която няколкократно надхвърля реализираните приходи от продажби. Положителен финансов резултат е отчетен само през 2013 г.,макар и в минимален размер”, е мнението на вещите лица, изготвили счетоводната експертиза по време на делото.

Advertisement
Етикети
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close