Без категорияГОРЕЩА ТЕМА

Забраняват дискотеките, затварят всички питейни заведения след полунощ в Смолянска област

Забранява се работата на дискотеки, пиано-барове и нощни заведения в Смолянска област. Затварят се и всички питейни заведения сред полунощ. Това реши днес Областният кризисен щаб на свое разширено заседание. Въвежда се задължително изискване за носене на защитни маски в офиси и предприятия, при които не е възможно осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м. между служителите.

Забранява се още провеждането на всякакви масови мероприятия на закрито и открито, работата на пенсионерските клубове и клубовете на лица с хора с увреждания. Спират се и груповите занимания в читалищата и самодейните изяви, като остават само индивидуалните занимания. Спортните прояви ще са без публика.

Забраняват се плановете операции и планирания прием в лечебните заведения. Областният кризисен щаб взе още решение да се увеличи броя на използваните автобуси в градския и междуградския транспорт с цел намаляване гъстотата на лицата. Театри, кина, сценични прояви и концерти остават да работят, но културните прояви ще се провеждат до 30% от капацитета на залата. По предложение на управителя на МБАЛ – Златоград д-р Людмил Личев, областният управител Недялко Славов ще отправи искане до НЗОК да допусне специалистите по вътрешни болести да лекуват пневмонии.

Мерките, които днес прие Областният щаб, ще бъдат въведени със заповед на директора на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева. Те влизат в сила от утре (28.10.2020 г.) и ще са със срок от 20 дни.

През миналата седмица заразените с Сovid-19 жители на Смолянска област са 71, при 62-ма предходната седмица. „14-дневната заболяемост за нашата област надмина 120 заразени на 100 000. С този показател влизаме в зоната на червения код, т. е. висока степен на заболяемост. Седмичният ръст на заболеваемост за Смолянска област е 25,9%. Четири пъти по-висок е показателят смъртност – 11,6%, при 2,88% за страната, а три пъти повече са хоспитализираните в областта“, каза директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева.

Най-много новоустановени случаи през миналата седмица има в общините: Смолян – 24, Девин – 15 и Рудозем – 15, Мадан – 5. Сред заразените са 11 медицински лица и трима ученика – двама от Смолян и един от Девин.

От началото на пандемията до момента 904 са случаите на коронавирус в областта. Излекуваните са 699, а починалите 52. В момента активни са 153, като в болница са 51.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close