НА ФОКУСНОВИНИ

Свлачище затрупа 11 души в Смолян, седемгодишно дете е с три счупени ребра

 

Свлачище затрупа къща в ромската махала на ул. „Младост”. Земната маса се е стоварила върху дома на семейство Райчеви снощи към 22,45 часа. В къщата били 11 души. Седем от тях незабавно са транспортирани за преглед в смолянската болница. В Хирургично отделение са приети 7-годишно дете, което е с три счупени ребра и 50-годишна жена. Двамата са с комоцио и множество наранявания по тялото.

„Умряха всички, идвайте, пълно е със загинали”, бил първоначалният сигнал на спешния тел. 112. Екипи на пожарната, полицията и Община Смолян пристигнали на място. „Първоначално бяха извадени двама възрастни и 7 деца, след което още двама възрастни от другата стая“, каза шефът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Николай Димов.

„Представители на Община Смолян и пострадалата фамилия оглеждат свободните общински жилища. Ще им бъдат предоставени и кашони с храна от първа необходимост. Взехме решение да предложим на общинските съветници да гласуват предоставянето безвъзмездно на терен да си построят къща”, каза зам.-кметът Мариана Цекова.

Заради продължилия повече от 24 часа проливен дъжд в Смолянска област са се активизирали множество свлачища. Критично е положението в района на „Топливо” в Смолян. До преливане на река Черна остават около 50 см.

В Рудозем река Арда също наближава критично ръба на преливане на отделни места. Отнесени са кабелите на оптичния интернет.

Две подпорни стени са се срутили в Мадан, една в неделинкското село Средец.

Реката в доспатското село Барутин е излязла от коритото и е наводнила две къщи и склад. „За щастие няма пострадали. Нанесени са само материални щети”, каза зам.-областният управител Адриан Петров. Според прогнозата на Националният институт по метеорология и хидрология очаква се спиране на дъждовете по обяд.

 

 

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button