Advertisement
НОВИНИ

Стадо алпийски козирози ще се отгледждат на Кормисош

На територията на ДЛС „Кормисош“ бяха разселени 16 броя от вида алпийски козирог, доставени от Бавария.

Мъжките животни са 3 на брой, а женските – 13. Алпийските козирози са закупени от фирма „Стандарт Хънт“ ЕАД, по договора за съвместна дейност в ДЛС “Кормисош”. Мястото на разселване е определено след предварително проучване върху възможностите за възстановяване на този вид в България, на база информация за екологията и биологията на вида, исторически и литературни данни за разпространението и ГИС анализи на терена във високите части на българските планини, следвайки общоприетите препоръки на Международния Съюз за опазване на природата (IUCN) за възстановяване на популациите на видове.

На територията, където са разселени животните има изградена санитарна (карантинна) ограда и  адаптационен двор, както и съответните ловностопански съоръжения, които присъстват във всеки ловностопански район – хранителни комплекси, чакала, капани за улов на жив дивеч и пълноценни дивечови ниви, съобщи инж. Емил Комитов от Централното управления на ЮЦДП – Смолян.

В карантинната ограда козирозите ще престоят не по-малко от 30 дни и под ветеринарно медицински надзор ще се извършва обезпаразитяване. При нужда ще се вземат кръвни проби за изследване, ще се наблюдава и ще се прави оценка на здравословното състояние на животните. За разселените животни има издаден медицински сертификат, който удостоверява, че са здрави. След престоя им в карантинната ограда, животните ще бъдат преместени в адаптационната ограда, където ще престоят по продължително време, може и няколко години. През цялото време на престоя ще се провеждат наблюдения за здравословното състояние. Целта е формиране на достатъчно голямо стадо, което да се адаптира успешно след разселването му и да бъде пуснато на свобода.

Досегашната практика у нас и в чужбина показва, че колкото по-голямо е стадото, адаптацията след разселването му е по-успешна, каза още инж. Комитов.

Преди няколко хиляди години алпийския козирог се е срещал в голяма част от българските планини. Кости от алпийски козирози са открити в 12 пещери, повечето са от района на Стара планина и има само едно находище в Родопите – „Бориковска пещера“ (край с. Могилица, Община Смолян). След това видът изчезва както от България, така и от съседните балкански страни. През 80-те години на 20 век в България са внесени алпийски козирози от Швейцария и се разселват около върховете „Мусала“ и „Ботев“.
Успешно се адаптират само в Рила и там числеността им достига 80 екземпляра.

Алпийският козирог (Capra ibex), известен още като алпийски козел или ибекс, е чифтокопитен бозайник от семейство „Кухороги“, типичен представител на подсемейство „Кози“. Алпийският козирог има здраво и набито тяло с дължина до 160 cm, височина в холката до 1 м. и тегло до 120 кг, като женските са почти два
пъти по-дребни. Мъжките се отличават също по късата си брада и дългите си от 70 до 140 см. извити назад и леко встрани рога, с ясно изразени напречни ребра на предната страна. Тези удебеления отбелязват годишното нарастване на рогата през летния сезон, когато растат по-усилено. Женските също имат рога, но те са много по-малки, със слабо изразени ребра. Козирогът има отлично зрение и добре развито  обоняние и слух.
Окраската му през лятото е сиво-кафява до червеникава, а през зимата сменя козината си с по-гъста и тъмнокафява.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Преди години допуснаха мечките от Кормисош да плъзнат из Родопите и да правят маса поразии на хората. Сега с тези козирози пък ще изкушават авджиите да стрелят и когато има забрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!