НА ФОКУСТемида

Смолянски полицаи атакуват във ВАС наредбата за работното си време

Смолянските полицаи от Сдружение „Синдикално сдружение Защита – МВР“ заведоха дело във Върховния административен съд срещу обнародвана през януари Наредба за реда, за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в министерството на вътрешните работи. Според председателя на сдружението Михаил Узунов подзаконовият нормативен акт е незаконосъобразен и следва да бъде отменен изцяло.

„През 2019 г. наредбата бе отменена като незаконосъобразна. В началото на тази година излезе нова, която се оказа със същия текст“, каза Михаил Узунов. От синдикалното сдружение поискаха от съда и спиране действието на нормативния документ, но съдът отказа.

Михаил Узунов

„Правният хаос в МВР по отношение на работното време на полицаите е пълен. Издадени са още две нови наредби, касаещи същото, но с малки корекции и почти еднакви текстове. До края на годината се очаква и четвърта – и всичко това за една година. Ръководството на работната група, която подготвя последния документ, си позволи да наруши заповедта на министъра и самовластно си разшири действията, което също предстои да го реши съдът“, допълни Узунов.

Според председателя на синдикалната организация най-фрапиращото в последните три наредби е, че полицаите, които работят на сменен режим, когато излизат в болнични, трябва да отработват дните. „По голям хаос и цинизъм няма. И това се отнася само за служителите на терен и на смени, а не за останалите“, посочи още Михаил Узунов.

Делото във ВАС е насрочено за 1 март 2021 г.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Напълно подкрепям колегите ,защото тази наредба е толкова недомислена.Специално за служителите на смяна в ПБЗН бе премахнато и смесването на дежурствата което води до плащане на неизработен труд слес всяко тримесечие което пък от своя страна е дискриминационно всравнение с останалите служители на ненормиран работен ден.Да не говорим,че съгласно едни други постановки когато получаваш нещо което не ти се следва това се нарича с друго име….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button