Advertisement
Темида

Смолянската болница осъди пловдивска фирма, превърнала вила в тризвезден хотел

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” спечели делото срещу пловдивската фирма ЕТ „Гот Фадър- Георги Петров“, за превърната в тризвезден хотел вила „Здраве” на Пампорово.
Съдебната сага върви от няколко години, през които „Дюк Спейс” се опита да сложи ръка и на земята, върху която е построен обектът. И успя с решение на Апелативния съд в Пловдив, който наложи възбрана върху имота, в ущърб на болницата в областния град.

Миналата година Окръжният съд в Смолян постанови, че пловдивското дружество не може да бъде собственик на земята и така, макар и с подобрение за стотици хиляди лева, тризвездният хотел остана за МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”. Според магистратите вилата е строена върху територия от държавния горски фонд и тя няма как да се придобие по давностно владение. След влизане на решението в сила здравното заведение незабавно внесе иск за пропуснати ползи. В продължение на пет години, в периода на наложената възбрана, имотът не е могъл да се отдава под наем. А болницата няма други възможности да получава доходи от този обект, защото е със статут на лечебно заведение.
Искът на болницата е за 125 хил. лева, но сега е предявен частично за 60 000 лева, става ясно от съдебното решение, което не е окончателно и подлежи на обжалване пред ПАС.
Болницата винаги е била собственик на вила „Здраве“. Още през 1993 година имотът е даден под наем на пловдивската ЕТ „Гот Фадър – Лазар Тотев“, която впоследствие става ЕТ „Гот Фадър – Георги Петров“. През годините срокът е продължаван, наемът променян, като в един от анексите са договорени и подобренията. Заради тази подробност наемателят предявява претенции и спира да плаща наема. Договорът е изтекъл през ноември 2008 година, но наемателят отказал да се раздели с имота и в края на 2009 година ръководството на болницата решава да заведе дело.
По време на съдебните дела става ясно, че едноличният търговец е прехвърлил цялото си предприятие на „Дюкс“ ЕООД, но собственик и на двете дружества е едно и също лице – Георги Петров.

Спорният хотел сега се казва „Дюкс“ и се намира в местността Ардашлъ. След известно реконструиране той е превърнат в 3-етажен хотел, макар основната сграда и прилежащата земя да са частна държавна собственост. Хотелът се състои от приземен етаж с кухненско помещение, складове и санитарен възел, първи етаж с три стаи, втори и тавански етаж. Според експертите от назначената строително-техническа експертиза сградата е частна държавна собственост, уширена и изцяло реконструирана от наемателите. Вилата не е в автентичния си вид – има пристрояване и надстрояване. Помещенията са общи след реконструкцията, входът е един, има общо стълбище. Не се касае за отделни постройки, които да бъдат отделени от самата сграда, така както тя е съществувала в първоначалния си вид, когато е била отдадена под наем.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!