Advertisement
НОВИНИТемида

Съдът оправда смолянчанин, обвинен в държане на три старинни стомни за 75 лв.

Окръжният съд в Смолян оправда смолянчанин, в чийто дом са били открили три старинни стомни. 60-годишният Росен Мутафов бе обвинен в държане на археологически обекти, представляващи движими културни ценности. Според вещите лица, извършили археологическата експертиза, артефактите са на стойност 75 лева – две от стомните са по 30 лв, а едната – 15 лв.

Година след започване на съдебния процес срещу Мутафов и осем години след акцията на ГД ”БОП” в дома му, съдът излезе с решение, че той не е иманяр и не държи противозаконно старинните вещи.

„Аз не съм иманяр. Това срещу мен е напълно измислено“, каза при започване на делото Росен Мутафов. Пред съда той разказа, че трите старинни глинени съда, са донесени от майка му, от Гърция, през 1996 г. и са минали напълно законно границата. Жената е починала година след претърсването на служителите на ГД „БОП” в дома му, но тя така и не е била разпитана от разследващите.

Стомните били открити при претърсване на дома на Росен Мутафов на 15 декември 2016 г. На терасата, на третия етаж били открити глинените съдове, за които по-късно експертите посочват, че датират от 2-3 век. Те били с обилно полепнал утаечен варовик и малки мидички по тях.

„Никога не съм мислил, че тези стомни имат някаква стойност. Винаги са стояли на двора, до чешмата. Не са били мои, а на майка ми. Аз нямам наклонности към артефакти. Хобито ми е дървопластика и металопластика, и да възстановявам параклиси. Опитват се да ме обвинят, че съм щял да продам гърнетата. Те са ги оценили на 75 лв… „, добави още Мутафов.

По време на първото заседание, което се проведе в края на декември миналата година, бяха разпитани четирима свидетели – братята Недко и Тома Добрикови от Смолян, Борис Бутев от Хвойна и синът на Мутафов – Стефан. Всички те бяха категорични, че Мутафов никога не се е занимавал с иманярство. В последствие показания пред съда е дала и сестрата на подсъдимия, която също е обяснила, че стомните са били на майка им, която ги е донесла от Гърция преди много години.

В последните си думи пред съда – на 9 септември т.г., Росен Мутафов разказва за претърсването в дома му през октомври 2016 г.

”Пред моята къща имаше три или четири коли, не мога да кажа колко цивилни полицаи. Показаха ми Заповед за претърсване. Казах им -„Хубаво, заповядайте!”. Когато се качих горе пред вратата, бяха изправили жена ми, мисля че имаше четирима човека, които я пазеха. Единият й държеше телефона. Държаха ни в крайната кухня, на една кушетка ни поставиха и двама човека ни пазеха. Домът ми се напълни с полиция. Чуваше се топуркане абсолютно навсякъде и повече от 40 минути това беше ситуацията – чувах навсякъде по стаите, че ходят. Един нисък човек дойде в кухнята и постави едно чувалче черно пред мен. Каза: „Нали каза, че няма какво да криеш?“ Вътре имаше едно гърне. После донесоха още две.  Минаха три години никой не потърси моята майка да даде свидетелски показания дали са нейни или не през всичко това време. Освен трите, т. нар. артефакта нищо друго не намериха в тази къща. Даже евиният полицай каза: „Май че и тука се осрахме“. Това бяха думите му”, казва смолянчанинът на финала на съдебния процес.

Advertisement

3 КОМЕНТАРА

  1. Долни мръсни копелета така и мен ме тормозиха 4 години гадовете мръсни долни.

    1. Е мен даже си ме и осъдиха в последствие. Изкараха ме егати факира за да заобиколят свидетелските показания. Накрая просто реших, че няма смисъл да продължавам особено след като излежах почти цялата присъда в ареста и корпуса на затвора. Разбира се целия ми живот и всичко което планувах станаха на пух и прах и дори сега 20 години по късно веднага съм дискриминиран само ако спомена пред работодател на интервю за това.

  2. Докато са се занимавали със стомни за 75 лв., на Капитан Андреево са се въртели схеми за милиони, небезпокоявани… Чудно МВР, чудна Прокуратура…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button