Advertisement
IN MEMORIAM

Почина доц. д-р Ружа Маринска – доайен на изкуствоведите в България

В неделя, на 78-годишна възраст почина доц. д-р Ружа Маринска – бивш директор на Националната художествена галерия. Известната българска изкуствоведка е родена в Смолян, дъщеря е на художника Лазар Марински от село Славейно.

За внезапната й кончина, която потресе нейните колеги, съобщиха вчера от Художествената галерия в столицата.

Доц. д-р Ружа Маринска е родена през 1944 г. в Смолян. През 1967 г. завършва „История и теория на изкуството“ в Московския държавен университет при проф. В. Лазарев и проф. И. Маца. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социологията на изкуството, пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху различни културологични проблеми.

По-късно се съсредоточава върху българското изкуство през ХХ век и по-специално върху проблемите на българския модернизъм.

Организира някои от най-мащабните изложби у нас, често придружени с конференции и дискусии по темата. Бивш директор на Националната художествена галерия. Преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет.

Доц. д-р Ружа Маринска е биограф и изследовател на българските художници Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Николай и Иван Абрашеви, както и на модернизма на Гео Милев.

Преди три години доц. Ружа Маринска разкри информация за фалшифицирането на произведения от български модернисти от галерия „Структура“.

„Отзвук“ изказва съболезнования на близките!

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!