Местна властНОВИНИ

Община Смолян ще иска безлихвен заем от 2 млн. лв. за сметосъбираща техника

Община Смолян ще иска безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за сметосъбираща техника. С 24 гласа „за“ и без „против“ и „въздържали се“ Общинският съвет разреши на кмета Николай Мелемов да кандидатства за кредита. Единствено Филип Топов отказа да гласува, защото изрази съмнение, че общината ще вземе заема, ще купи техниката и после да я даде под наем.

„Нашата група е подкрепяла идеята за общинско дружество, което да поеме чистотата, сметоизвозване и другите комунални дейности. Това, което ни предлагате като идея, е добре, но като изпълнение е много зле. Когато се кандидатства, трябва да се направи един бизнес план. Такъв не ни предлагате“, каза Стефан Сабрутев (БСП). Кметът Мелемов му отговори, че тези два милиона лева не стигат за стартиране на общинско предприятие, но това е първата стъпка да се започне, след което ще се търси и друг заем.
„Когато вземете този заем и се закупят активите, какво ще я правим тази техника. Знам – ще я дадете под наем на фирмата, която ще осъществява този вид дейност. Защо тогава организираме обществени поръчки за фирми, които трябва да представят списък с техника“, попита Филип Топов.

„Този управителен съвет скоро няма да се свика. Ако го изпуснем сега, няма да има шанс до следващото редовно заседание, което е пролетта догодина. Това ни обрича да няма заем. Днес ще се вземе решение дали ще имаме общинско предприятие или не. Сега ще видим кой реално иска да се случи общинското предприятие“, каза Екатерина Гаджева (ГЕРБ).

Стефан Сабрутев за пореден път припомни, че в Община Смолян важните проекти и точки винаги се дават в „дванайсет без пет“. „Номерът е колкото може общинските съветници да се държат в шах“, посочи той.

Зам.-кметът Мариана Цекова обясни, че в момента сметосъбирачните автомобили в Смолян са 7. Според нея само за техниката на бъдещото предприятие ще са необходими 3,5 – 4 млн. лв.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close