НА ФОКУСТемида

Недко Симов е единствен кандидат за окръжен прокурор на Смолян

Зам.-окръжният прокурор Недко Симов е единствен кандидат за поста на окръжен прокурор на Смолян. Приемането на документите приключи преди две седмици, а от качените материали в сайта на Висшия съдебен съвет по обявения конкурс, става ясно, че други кандидати е нямало.

„Ако бъда избран за ръководител, ще положа усилия да запазя и дори да подобря работната среда“, пише в концепцията си Недко Симов. В нея той прави анализ на състоянието на прокуратурата и престъпността в Смолянска област. „Съдебният район на Окръжна прокуратура – Смолян е с най-ниските нива на престъпност в страната, попадаща под прага на обществената търпимост и не оказваща негативно влияние върху обществено икономическия и социалния живот, т.е. престъпността не е сред съществените проблеми на областта“, коментира кандидатът за окръжен прокурор. През 2019 г. регистрираните криминални престъпления бележат увеличение с 11,7% в сравнение с 2018 г. – 621 спрямо 556 за предходната година. Доминиращи са общоопасните престъпления. В графа икономическата престъпност Недко Симов посочва, че водещи са престъпленията в горското стопанство – най-вече незаконната сеч, която обаче се оказва трудна за разкриване. Според зам.-окръжния прокурор причината е, че горските органи констатират незаконните сечи в по-късен етап. Всичко това води и до значително занижаване на процента на разкриваемост на икономическите престъпления през 2019 г., който спаднал до 13,04%, като през предходните две години е бил съответно 25,25% (2018 г.) 2018 и 33,01% (2017 г.). „Налице е сериозно отклонение и в сравнение с разкриваемостта в национален мащаб, който е 32,66% през 2019“, коментира още Симов. При криминалните престъпления разкриваемостта е 68,92%, като за страната е 48,91%. За Смолянска област липсват случаи и прояви на организирана престъпна дейност.

В графа корупционни престъпления прокурорите са упражнявали надзор върху разследване на 31 досъдебни производства. Новообразувани през тази година са 11. От всичките са внесени 5 прокурорски акта в съда – три обвинителни акта, едно споразумение и едно предложение по чл. 78а от НК – освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба.

Недко Симов е завършил езикова гимназия в Пловдив – английски език, след което право в УНСС – Юридически факултет. Бил е за кратко главен юрисконсулт в Инспектората по образование и в Община Смолян. През 2002 г. започва като младши прокурор в Районна прокуратура – Смолян. Четири години по-късно става прокурор в Окръжна прокуратура. От 2009 г. до сега е зам.-окръжен прокурор на Смолян.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close