Темида

Над 60 младежи от три училища се събраха в Районния съд в Девин

Над 60 ученика от три училища се събраха в Районния съд в Девин в Деня на отворени врати. Инициативата е по Образователна програма „Съдебна власт, информиран избор и гражданско доверие“ и е в партньорство със СУ „Христо Ботев“ – Девин, СУ „Димитър Благоев“ – Доспат и СУ „Никола Вапцаров“ – Борино. Съдът и училищата са активни участници в програмата от 2015 г., каза председателят на Районния съд Илияна Зелева.
Едуард Руменов Стамболиев – ученик от XI „а“ клас от СУ „Христо Ботев“ – Девин представи как СУ „Христо Ботев“ – Девин стана „Училище посланик в Европейският парламент“ – Страсбург, който посетиха по проект „Евроскола“. Тийнейджърите взеха активно участие в обявения от съда конкурс за есе с темата „Кое е правото, което мислите, че заслужвате преди съдът и светът да са узнали за него?“, по повод предстоящия на 10 декември „Международен ден за правата на човека“. Цитирайки Виктор Юго с мисълта „Най – важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли“ Айлин Реджепова Палазанова от XII на СУ „Н.Й. Вапцаров“ – Борино, определя свободата на мисълта, като най-ценното право благодарение, на което можем да живеем в равноправен и справедлив свят.

Награди за отличени есета се връчиха на учениците Айлин Реджепова Палазанова, СУ „Никола Вапцаров“ – Борино, XII клас, Симона Стефанова Тютюнджиева, СУ „Никола Вапцаров“ – Борино, XII клас и Биляна Емилова Лавчиева, СУ „Димитър Благоев“ – Доспат, XII клас.

Бяха представени основните международни актове и договори в областта на международната защита на правата на човека – Всеобща декларация за правата на човека, Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи и Конвенция за защита правата на детето. Необходимостта от защита на личните данни при ежедневното ползване на интернет пространството.

Възпитаниците от 11 клас на училището в Девин пък представиха симулативен процес за непълнолетни в ролята на извършители и жертви на престъпления. Едуард Стамболиев, в ролята на съдия, разгледа жалба от непълнолетен извършител на противообществена проява срещу решение на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица, с което са му наложени мерки за превъзпитание за извършена от него противообществена проява в нощен клуб дискотека – предупреждение, задължаване на извършителя да се извини на пострадалото момиче и забрана за посещение на нощния клуб, в който е станал инцидента. Казусът беше разрешен с потвърждаване на наложените мерки и задължаване на извършителя още в съдебната зала да се извини на пострадалото лице.
Районен съд Девин връчи удостоверения за активно участие на учениците и техните ръководители, а на училищата книга „Седемте навика на високо ефективните хора“ и статуетка „Устрем“.

„Благодаря на всички ученици, взели активно участие в Деня на отворени врати и в обучението по Образователната програма „Съдебна власт, информиран избор и гражданско доверие“. Благодаря за активното съдействие на ръководителите Красимира Георгиева, Веселина Пейковска и Мариана Сиракова от СУ „Христо Ботев“ Девин, Емил Хавальов, Капка Бозова, Ваня Мутафчева, Антоанета Вълнева – СУ “Димитър Благоев“ – Доспат и Зекир Велиев, Джеврие Каинчалиева – СУ „Никола Вапцаров“ Борино“, посочи Илияна Зелева.

Покажи още
Back to top button
Close
Close