Advertisement
ТВОРЧЕСТВО

Емил Енчев – истински и неподправен

Eмил Енчев е познато име в българската литература, защото е поет писател, драматург и текстописец – така пише за него литературният критик Иван Д. Христов… А големият поет Иван Динков приживе изрече:” Емо е истински и неподправен”. Този прекрасен поет някога в своите „Славянски псалми” изрече най-голямата истина за духа човешки, а именно ”Живите – заспаха като мъртви”. Според Емил Енчев поетът Иван Динков е прозрял, че само човешкият дух е непоправим, защото в него шета завистта, омразата и първичността.

Навръх Деня на народните будители Емил Енчев бе удостоен с голямата награда „Златен Век – сребърен печат на Цар Симеон Велики“ и парична премия от Министерство на културата на Република България. Това е признание за неговия творчески труд като поет, писател и драматург във връзка със седемдесет годишният му юбилей…

Емил Енчев признава, че благодарение в. ”Отзвук” е станал популярен и известен писател, защото публикувайки разказите си там – само за пет часа е получавал над 3000 прочитания, а и тогавашния гл. редактор Зарко Маринов, сега зам. областен управител му е дал напътствия и го е поощрявал както в стихописането – така и в драматургията и разказите. Освен това Зарко Маринов е редактор и издател на пет от книгите на Емил Енчев.

По повод 70 годишният му юбилей Община Девин му предлага да го закичат със званието ”Почетен гражданин”, но Емил Енчев отказва. Отказа, защото бяха забравили да почетат инж. Тодор Папучаров, инж. Кръстю Петров, кроткият водопроводчик Ибрахим Брезалиев – за Девин, Борино и Доспат… Бяха забравили кметовете Юруков и Страхил Иванов. Хората, които докараха балдаранската вода от 13 км. до Девин, и спасиха града от безводието… Сега поетът Емил Енчев и съветничката Диана Чаушева са инициирали писмено предложение за съграждането на монументална чешма в памет на хората, които строиха водопровод „Балдарана” от 1970 до 1974 г. Той се надява, че през пролетта на 2024 г. паметната чешма ще е готова и открита в чест на 50-годишнината на водопровод ”Балдарана”. Силно се надява в това свое предложение, защото вярва в новоизбраните съветници и най-вече на новия-стар кмет Здравко Иванов, който е истински стопанин на община Девин.

Имела  Данаилова

На път е да излезе есеистичната му книга „Кълнове-за нещата от живота. Усилено работи над шестата си пиеса ”Панагюрският предател” – една комедия за предателите, които са се вклинили като общественици и светила на културата….

Затова от време на време на сцената излиза популярният „Хамид” с народна носия и тъпан в ръце изпява: ”А панагюрци – донски казаци”. После излиза леля фльорца и започва най-тъжният монолог – Монолога на Майка България,която е запратила нейният Стивън от с. Загоре чак в Америка!….

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!