ИнцидентиНОВИНИ

11 нападения на мечки в района на Баните, горски поискаха разрешение за отстрел

Отстрел на две проблемни мечки поискаха от Държавното горско стопанство в Славейно. За нападенията и за нанесените от тях щети са представени протоколи, а комисията към Регионалната дирекция по горите в Смолян е изпратила предложение, като се очаква крайното решение на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Само за един месец мечките са извършили 11 нападения върху животни и пчелини в община Баните, а щетите са на стойност 10 160 лв., научи „Отзвук“ от свои източници.
На 28 април т. г. са били унищожени три пчелни семейства край село Вишнево. За времето от 1 до 9 май в района на село Гълъбово мечка е убила крава, пет телета, две овце и яре. Нападенията продължили и в землището на Давидково, където са били унищожени кошер и две пчелни семейства. На 20 май в село Сливка са били убити крава и овца.

Според комисията, изготвила предложението до МЗХ, нападенията на кафява мечка върху домашните животни в района на община Баните през последните два месеца ескалират. Специалистите са категорични, че става въпрос за най-малко два проблемни екземпляра, тъй като два от случаите са на една и съща дата – 15 май, но на различни места отдалечени едно от друго на около 7 км.

От РИОСВ Смолян съобщиха днес, че през месец май са проверени 23 сигнала за щети от кафява мечка. Установени са 9 случая на нападения над пчелини и 14 случая на нападения над селскостопански животни. В село Триград щетите са три, в Гьоврен – една, в Баните – осем, в село Кожаре – една, в Ардино – две, в Лъки – една, в Смолян – четири, а в селата Върбово, Широка лъка и Могилица – по една.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close