Местна властНА ФОКУС

Жителите на Момчиловци спечелиха битката с Община Смолян и „Рожен-Експрес“ за автобусните си линии

Съветници от ГЕРБ, КРОС и БСП ги подкрепиха, ДПС и земеделците се обявиха против

След остри и продължителни дебати днес Общинският съвет не прие предложението на кмета Николай Мелемов да бъдат редуцирани драстично автобусните по линията Устово-Бостина-Соколовци-Момчиловци. Досегашното разписание се запази с едно изключение. Орязването на писанието на автобусите бе разгледано за пореден път. С 21 гласа „за“, 1 „против“ и 4 „въздържали се“ бе прието компромисното предложение на КРОС да бъде съкратена само на една линия. Съветници от ГЕРБ и БСП гласуваха „за“, ДПС, земеделците и Стоян Иванов (ГЕРБ) се обявиха против.

На предишното заседание точката бе отложена, за да се направи нов анализ на пътникопотока от комисията към Общината и фирмата-превозвач „Рожен-Експрес“. Така кметът Николай Мелемов внесе поредна докладна, с която отново не включи първия автобус от Момчиловци към Смолян в 6,30 часа и последния от Устово към селото в 19,45 часа. Последва поредна жалба с приложени 194 подписа на жителите на населеното място.

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова

„Всички са наясно с проблема. Трябва да се намери решение, за да може и жителите на Момчиловци да се успокоят. Това е поредната жалба с настояване да се запази първият автобус от селото и последният от Устово. Има и внесена подписка с около стотина души от Бостина и Соколовци. Недоволството и несъгласието на жителите с новата транспортна схема е категорично. Ако мислите, че гласът на хората от трите села нямат никакво значение, орежете автобусите“, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Кметът Николай Мелемов и председателят на ОбС Венера Аръчкова

От името на недоволните се изказаха Мария Гаджева и Денка Тунева. „Не може да бъде осигурен транспорт за 1-2 до 5 човека“, заяви председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова. Стефан Сабрутев (БСП) изказа учудването си от упорството, с което кметът Николай Мелемов вкарва за „N-ти“ път тази докладна“. „Ясно е, че жителите на селата не желаят промени. Учудва ме вашето упорство и почвам да се замислям какъв е вашия интерес да обслужвате лобистки интереси на фирмата-превозвач“, каза Сабрутев. „Декларирам пред всички, че нямам грам личен интерес нито във фирми, нито какво ще бъде прието днес. Нито знам кой е собственикът, нито кой на кой прехвърлил“, посочи Мелемов и заяви, че оттегля докладната. Венера Аръчкова обаче не сложи точка на дебатите и те продължиха.

От името на групата на КРОС Валентин Кюлхански внесе предложение, подкрепено от жителите на трите села. А Аръчкова представи наблюденията от видеокамерите в автобусите на „Рожен експрес“ за месец май. На база техните изчисления средно на ден пътували 29 души. „Тези видеозаписи са от месец май, когато всеки божи ден хора в държавата ни обясняваха да се спазва дистанция, да се носят маски, как ще се леят трупове, а в същото време чакате хората да се скъсват да си купуват карти и да пътуват“, реагира Иван Френкев (БСП), като с изказването си предизвика аплодисменти в залата. „За първи път ми се случва председател на ОбС да е толкова навътре в една материя и да защитава докладната повече от вносителя“, изкоментира и общинския съветник Филип Топов, намеквайки за близките й отношения със собственика на „Рожен-Експрес“ Васил Кисьов.

Приетото разписание, предложено от КРОС в учебни дни е: от Момчиловци – 6.10, 6.35, 12.00, 14.08 в учебни дни и в 17.05; От Устово – 7.10, 13.40 в учебни дни и в 15.10, 18.10, 19.45. В празнични дни: от Момчиловци – 7.00, 12.00, 17.00; от Устово – 8.30, 13.00, 18.30.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close