Advertisement
НОВИНИОБЩЕСТВО

Жена-летец оставя себе си в смолянското село Солища

На 16 октомври отбелязахме Денят на авиацията и на българските военновъздушни сили. Смолянският край, за щастие, също е изкутило смелчаци-авиатори. Константин Узунов е с широколъшки корени. Летец е и Атанас Узунов от Смолян. Имената им трябва да ги помним и тачим. Защото това е професия на герои!
Но ведно с мъжете, България е дала и жени летци – Райна Касабова, Елена Гърбова, Валентина Цветкова. Ще ми се да споделя свои мисли за друга българка-летец. Става дума за Мария Георгиева Атанасова, която свързва своя живот с родния ни Родопски край.

Тя е родена на 26 декември 1926 година в село Калековец, Пловдивска област. Завършва своето образование и трябва да се реализира в живота. Прочита обява, че се набират младежи и девойки за обучение за пилоти. Кандидатства. Приета е. Но не спира дотук. Амбицията й е да продължи обучението си във Военновъздушното училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Но там не приемат жени. След упорити настоявания ръководството на училището променя приемния правилник и през 1950 година Мария Атанасова завършва успешно Военновъздушното учебно заведение.

Мария Атанасова – една от малкото жени-пилоти в България

До 1952 година е инструкторка в училището. През 1952 година завършва школа за пилоти-изтребители. От 1953 до 1974 година лети като пилот и командир на транспортни самолети („Ли – 2”, „Ил – 14”, „Ил – 18”, „Ту – 134”), с които се записва в авиационната историопис като първата жена, командир на реактивен пътнически самолет в България. Общият й полет възлиза на 13 999 часа.

Тази жена-пилот е с изключително самообладание. Не един път е подложена на изпитания. Има случаи да се приземява само с един работещ двигател – в сняг, мъгла, буря.

През 1965 година тя е първата жена, приземила пътнически самолет („Ил – 18” със 73 пътници на борда и то в мъгла) на лондонското летище Хийтроу.

Случаят предизвиква изключителен интерес и българското посолство организирало специална обиколка над Лондон – за журналисти, за да се уверят, че наистина българка пилотира самолета.

Мария Атанасова е била народен представител в 5-то Народно събрание. За съжаление тогавашните органи я пенсионират внезапно и без предупреждение. Огорчена, тя се преселва самотна в среднородопското селище Солища (община Смолян).

Умира на 11 април 2000 година.

Дано гробът й да е запазен…Все ще се намерят добри хора, които поне в Деня на авиацията – 16 октомври, да й запалят една свещичка…
Андрей Печилков

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button