Темида

Застрахователна компания плаща 12 500 лв. на ранени при зверска катастрофа

12 500 лева ще плати застрахователна компания на ранени при зверска катастрофа със загинал на пътя. Това реши Маданският районен съд, след като приключи три от делата срещу застрахователя, заведени от пострадалите мъже.

Кървавият сблъсък стана 16 септември 2016 г. сутринта на правия участък в района на село Долно Влахово. 10 минути след като потеглил с цистерната с нафта шофьорът Мирослав Пеев помита микробус и лека кола. Дрегерът отчел по-късно наличие на 2,43 промила алкохол.

На правия участък преди селото Мирослав изгубва управление над товарния автомобил. Цистерната навлиза в лентата за насрещно движение и буквално помита микробус „Фиат Дукато“ с работници от Мадан. След сблъсъка цистерната не спира и продължава да се движи в насрещното платно. Секунди по-късно се удря и в „Опел Вектра”, а накрая в ската.

От зверския удар умира 59-годишният Мехмед Дрянков, а трима негови колеги са транспортирани в болницата в Смолян с различни наранявания.

32-годишният Мирослав бе осъден на четири години и осем месеца затвор. Присъдата бе потвърдена от всички инстанции и тя влезе в сила през февруари м.г.

Пострадалите работници от Мадан заведоха дела срещу застрахователната компания, която да покрие нанесените им неимуществени вреди в следствие на катастрофата.  Претърпели са болки и страдания от телесните увреждания, както и психически и емоционални травми.

В микробуса пътували седем човека работещи във фирма „Прима инженеринг“ Мадан. Трима от пострадалите спечелиха делата. Шофьорът на микробуса пръв е поел удара на цистерната. За щастие той е получил само контузия на корема. Маданският районен съд постанови да му бъде изплатено обезщетение от 1 500 лв. Единият от пътниците е бил с контузия на главата, гръдния кош, корема и лявата ръка и той ще получи 4 000 лева. Колегата му е получил контузия на главата, гръдния кош, кръвонасядане на корема, разкъсно-контузни рани и кръвонасядания на лявата ръка и рамото. Мъжът е о0ще в голям стрес и шок от катастрофата. Развил е и страхова невроза. А белезите от раните по челото и лактике още му личат. За нанесените му вреди застрахователя ще трябва да плати 7 000 лв.

Решенията не са окончателни и подлежат на обжалване пред Окръжния съд в Смолян.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close