Без категорияИНТЕРВЮНА ФОКУС

Защо кметът на Чепеларе съди своята предшественичка Славка Чакърова?

През годините бяхме свидетели на не един и два случая, в които кметове са се заканвали, че ще потърсят отговорност за изхарчени неправомерно пари от предшествениците си. Но те винаги си оставаха на ниво обещания, а гръмките обвинения стигаха най-много до залата за пресконференции или в някой сигнал до прокуратурата, който традиционно потъва в папките. Такива обвинения има много в актива си настоящият кмет на Смолян Николай Мелемов по адрес на Дора Янкова, неделинският Боян Кехайов по адрес на Стоян Беширов, рудоземският Румен Пехливанов по адрес на Николай Бояджиев. В страната пък примерите са безброй. Но довчера нито един кмет не посмя, или не пожела, да потърси в съда имуществена отговорност от предшественика си за вредите, причинени на бюджета и гражданите. Все пак съществува и риск. Ако загуби делото, кметът губи удобството си да се оправдава с наследството при всеки удобен случай.

Но традицията е на път да бъде пречупена. Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев внесе в съда първия иск за причинени вреди от бивш кмет на общината. Делото е образувано в Чепеларския районен съд срещу предшественичката му Славка Чакърова. Искът е за 20 000 лв. – частичен иск от претендираните 325 000 лв. Делото, което е прецедент за страната ни, все още не е насрочено и е на етап размяна на книжа между страните.

Сумата, за която претендира кметът Боран Хаджиев от 325 000 лв., представлява присъдените лихва и разноските по търговско дело 42/2019 г., които Община Чепеларе бе осъдена да плати на „Глобал Клинър“ (една от фирмите на „Титан“ – б.а.). Към материалите по делото срещу Чакърова от Община Чепеларе прилагат като доказателство и доклад на АДФИ от 25 юни 2019 г. , в който са отразени констатации за отклоняване на целеви средства от такса битови отпадъци за други цели.

За огромните дългове към сметосъбиращата фирма, натрупани в продължение на три години и половина, се разбра миналата година. С решение на Окръжния съд в Смолян от 9 декември 2019 г. Община Чепеларе бе осъдена да плати на „Титан“ ‭1 838 805,18 лв., от които 1 512 881.78 лв. задължение по договор, лихва за забава в размер на 221 479.77 лв. и 104 443.63 лв. разноски по делото.

Договорът между Чепеларе и „Глобал Клинър“ е сключен на 18 септември 2015 г. за срок от 60 месеца и с предмет „Сметосъбиране и сметоизвозване до регионално депо „Теклен дол“, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, зимно поддържане и снегопочистване на територията на град Чепеларе“ малко преди края на мандата му от кмета Тодор Бозуков. Година по-късно – през юли 2016-на Община Чепеларе спира да плаща. Вещото лице по назначената съдебно-счетоводна експертиза също установява, че всички фактури са отразени в счетоводствата на двете страни, включени са и в дневниците за продажби на „Глобал Клинър“. Фактурираното количество отпадъци за периода е 9 346.960 тона, а количеството извозени отпадъци по кантарната книга е 9 379.010 тона, което според експерта фактури за сметоизвозване отговарят на предадените по месеци количества по кантарната книга, както и фактурираните услуги за зимно почистване, съответстват на осчетоводените машиносмени по месечни отчети.

Цялото интервю с кмета на Чепеларе Боран Хаджиев

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close