НОВИНИТемида

„Задържане под стража” иска прокуратурата за служителя с фалшивите зелени сертификати в Пампорово

Окръжна прокуратура – Смолян, внесе днес искане в съда за налагане на постоянна мярка „задържане под стража” спрямо Ангел Марчев. 48-годишният мъж бе арестуван в неделя в курорта Пампорово след получаване на белязани 300 лева за издаване на фалшив зелен сертификат.

Марчев е привлечен като обвиняем за това, че неправомерно е добавил компютърни данни в информационна система на Министерство на здравеопазването на Република България,  въз основа на които са издадени „Удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-СоV2”, доказано чрез лабораторен тест на две лица, като деянието е извършено срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура на страната и е с цел имотна облага, съобщи окръжният прокурор Недко Симов.

По делото е установено, че на 9 януари 2022 г., Марчев е поискал и получил 300 лева, за да въведе неправомерно в информационната система на Министерството на здравеопазването  данни за наличие на антитела срещу коронавирус, без да са извършвани медицински изследвания на определено лице. Ден по-рано, на 8 януари 2022 г., успял да въведе в информационната система данни за други две лица, които също не били изследвани, за което е получил  възнаграждение от 600 лева. Така били издадени две удостоверения за наличие на антитела.

48-годишният Ангел Марчев е работел на граждански договор в лаборатория „Генезис лайф”.

Очаква се Окръжният съд да насрочи заседание по делото за мярката.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close