НОВИНИТемида

Върховният административен съд върна делото на Стоян Беширов за конфликт на интереси

С решение от днес Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото на бившия кмет на Неделино Стоян Беширов за конфликт на интереси.

Миналото лято Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) излезе с решение, че като кмет Беширов е нарушил закона. Опростил е 4 790,89 лева публични вземания на фирмата на съпругата си Виолета – „Ес Би Ен“ ЕООД, и не е вписал в декларацията си конфликт на интереси с дружеството. През ноември 2019 г. Административният съд в Смолян потвърди нарушението.

По време на делото се разбра, че като кмет Стоян Беширов е внесъл докладна в Общинския съвет на 4 август 2014 г., с която предложил да бъде упълномощен да предприеме действия и да отпише от баланса на общината вземания и задължения с изтекъл давностен срок. Към момента на внасяне на тази докладна записка фирмата на съпругата му „Ес Би Ен“ имала публични задължения към община Неделино за периода 2006-2008 г. в размер на 4 790,89 лева, представляващи данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. С мнозинство от 7 гласа „за“, 1 „против“ и 3-ма „въздържали се“ ОбС приел решението, след което съпругата му подала заявление в администрация за отписване на дълговете. Оказало се, че заявлението е без дата за съставяне, и не е входирано, но въпреки това е било разгледано от кмета Беширов. А протоколът за отписване на дълговете пбил съставен няколко дни след като прокурор Лилия Симеонова от Спецзвеното към Софийска районна прокуратура поиска от Окръжния съд в Смолян Стоян Беширов да бъде отстранен от длъжността кмет, заради образуваното срещу него досъдебно производство.

В същото време обаче в администрацията на Община Неделино нямало прието друго заявления за отписване по давност на задължения на други физически или юридически лица, освен на „Ес Би Ен“ с управител Виолета Беширова.

В мотивите си да върне делото за ново разглеждане в Смолян Върховният административен съд посочва, че Административният съд е трябвало да изиска да се представят доказателства за избора на членовете на комисията, въпреки че това са общоизвестни факти, защото трима от тях се избират от Народното събрание, един от президента и един с решение на Министерски съвет. Според ВАС не били и ясни причините за няколкогодишното забавяне на производството срещу Стоян Беширов в КПКОНПИ.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button