Местна власт

След 9 години… Смолян най-после има програма за овладяване на популацията уличните кучета

Дали ще има резултат от нея е друг въпрос

Със 17 “за“  и 11 „въздържали се“ Общинският съвет в Смолян гласува Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Смолян и План за действие за периода 2019-2024 г. Така, след 9 години управление на кмета Николай Мелемов, има наченки на реални действие за справяне с кучешкия проблем. Според кмета основните цели на програмата са въвеждане на масова кастрация на безстопанствените кучета, контрол върху регистрацията на домашни кучета, и насърчаване на тяхната кастрация, изграждане на приют и контрол върху развъдниците, търговията с кучета, зоомагазини и т.н.

Още в началото на дебатите съветници от опозицията зададоха въпроса какъв приют ще бъде изграден в Смолян – временен или постоянен. Причината е, че в програмата са залегнали и двата вида приюти.

„Каква е разликата между приют и временен приют, кой от тях ще строим и имаме ли сключен договор с фирма, която има амбулатория за кастриране на безстопанствените кучета“, попита ръководителят на групата съветници от „Новото време“ Илия Томов.

Илия Томов (Новото време)

Отговорът на Мелемов бе, че има сключен договор за обслужване на кучетата с амбулатория, а относно вида на приюта той отговори: „Едно и също е – приют и приют“.  „В тази програма искате да подкрепим един път приют, а след това временен приют. С какъв статут ще е“, попита и Стефан Сабрутев (БСП). „В бъдеще може да има и други приюти. За кучетата е временен, за хората е постоянен“, отговори кметът Мелемов.

Всички съветници се обединиха около становището, че темата за кучетата е много наболяла. „Каквито и да са мерките, трябва незабавно да се вземат. Проблемът е толкова многопластов, че трябва да му дадем старт за решение“, заяви Екатерина Гаджева (ГЕРБ).

Според общинския съветник Филип Топов (Новото време) този проблем се нуждае от много широко анализиране.

„Програмата трябва да се изготви от специалисти, които разбират от тази материя. Тази програма вероятно е компилация от няколко други такива. Има какво да се добави – да се направи по-голямо проучване на проблема. И трябва да има конкретни мерки със срокове, финансово обезпечаване и т.н. Програмата трябваше да започне с експозе – каква е действителната обстановка, колко са като бройки, какъв е резултатът от договора с фирмата от Стара Загора, какви средства са изразходени. Тази програма няма да ни реши проблемът нито в близък, нито в по далечен план“, каза скептично Топов.

Съветниците не получиха отговор колко са безстопанствените кучета в община Смолян, колко от тях са обработени и чипирани.
Георги Глушков

„Процедирайте с тази програма, така че с най-малко средства да се постигне ефект.  Голяма част от кучетата са болни, агресивни и подлежат на евтаназия. По закона за лова всяко куче извън населените места се отстрелва и никой не реагира, когато стрелят ловците. А когато кучето е в населеното място – хапе и създава проблеми, проявяваме друг стандарт. Трябва да балансираме. А сега ще отделяме средства за неща, за което не би следвало. Така реагират много от гражданите на Смолян“, изказа своята позиция като гражданин Георги Глушков.

В същия дух бе и коментарът на Салих Аршински (ДПС): „Здравето и животът на хората е по-ценен. Изисква се хуманно отношение към кучата, но тази граница не трябва да се прекрачва. Ако обичаш животните има си регламент“.

Марияна Неделева

С гневно изказване се включи Марияна Неделева от „Сърцати зоодоброволци в действие – Смолян“.

„Ние  подкрепяме програмата на Община Смолян. Тя е базирана изцяло на националната програма. Съобразена е със закона за защита на животните. Никой не е виновен за тези бездомни кучета. Те не са донесени от щъркел. Няма да стане, няма да позволим да се трепят от ловците като дребен дивеч, или да се разселват по сметища. Вие не можете да искате от един приют да приеме сто кучета. Правете разлика между приют – временен или не, или спасителен център. С идеята сме, като се затопли времето, да се обучават децата. Защото вашите деца ще ви научат на любов, вие ги учете на омраза. Законът е ясен – кастрират се и се връщат. Мога да ви заявя че ние финансиране не получаваме. Събираме пари от собствения си джоб. Хората са обезверели кучетата също.  Докато не се промени манталитетът на хората това нещо ще го има“, каза Неделева, обръщайки се към Салих Аршински.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. DOBRE 4EE ILIA ZADA ZADVIGI NE6TATA S TIA KU4ETA 4E SLED O6TE EDNA ZIMA 6TE STANAT POVE4E OT RODOP4ANI AKO NENI IZEDAT DO TOGAVA BRAVO LII4O NATISKAII…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close