ЗАКОН И РЕД

Сирак отива в затвора за нападение на социален служител

Смолянският окръжен съд потвърди присъдата на Здравко Спасов, който нападна служител на социалната служба в Смолян. Според магистратите 41-годишният мъж, който е сирак, е с висока степен на обществена опасност. Многократните осъждания са една от причините той да получи реално наказание, още повече, че последното му престъпление е извършено на обществено място – в сградата на Дирекция „Социално подпомагане“. Съдебният състав е на мнение, че наложените наказания по предишните присъди не са оказали превъзпитателно и възпиращо действие по отношение личността на подсъдимия, който системно и упорито продължава да извършава противообществени прояви.
Присъдата на Здравко е шест месеца при първоначален строг режим. 41-годишният сирак се признава за виновен, но настоява за по-леко наказание. Инцидентът, заради който бе изправен пред съда, стана на 16 ноември м.г. по обяд в коридора на службата, където служителят говорел по телефона. В един момент, афектиран от нещо, Здравко изтръгнал от ръцете на мъжа апарата „Леново А 1000” и го разбил на земята. Социалните веднага потърсили полицейска помощ срещу агресивния мъж и той бе задържан за 24 часа в ареста.
По-късно той признава, че взел телефона, защото се ядосал. „Всичко стана много бързо, той говореше по телефона, аз го дръпнах и хвърлих на земята”, обяснява Здравко, като изказал съжаление за стореното.
Социалните служби от години работят с него. Той няма родители и страда от епилепсия. Въпреки че има данни за психично заболяване и се води на учет в психодиспансера, не е поставен под запрещение. Според експертите може да носи съдебна отговорност. Досега от социалните служби три пъти го настанявали по негово желание в специализирани институции – в столицата, Бойчиновци и др., но той все напускал.
Здравко има в актива си реална присъда. Преди време той разби вратите на застрахователна компания в Смолян. През 2014 г. нахлу в офиса на БСП и опита да разбие касата на счетоводството. След като бе изведен от общинското жилище заради неплатени наеми, той нападна и секретарката на кмета Николай Мелемов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close