Advertisement
ЗАКОН И РЕДНА ФОКУСНОВИНИ

Отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори

Новите промени в Наказателния кодекс, които засягат шофирането в нетрезво състояние, влизат в сила от днес. Изискването е и да бъде доказвана собствеността на автомобила. При хванат пиян или дрогиран шофьор, автомобилът ще бъде отнеман.

В зависимост от решението на съда, автомоблите ще бъдат конфискувани или върнати. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг. „, това заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас, цитирана от БНТ.
Ако автомобилът не е собственост на водача, неговата стойност ще трябва да се определи от съда и водачът да го заплати на собственика.
Конфискуваните коли ще бъдат на паркинг, собственост на МВР и ще бъдат под охрана.

Новата алинея 5 към чл. 343б посочва при кои случаи ще се стига до конфискация на автомобила.

Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол – при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.

Ако се управлява автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“, наказанията са конфискация, от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Елица Буенова – адвокат при пътнотранспортни произшествия, заяви пред Нова ТВ, че става въпрос за „отнемане“, а не „конфискуване“, като то ще стане факт, когато в съда има влязла присъда.

За наличие на проблеми с тестовете за наркотици и съмнения в тяхната категорична достоверност, се заговори, едва в края на миналата година, когато започна акция за проверка на полицаите за употреба на алкохол и наркотици. Тогава стана ясно, че има служители на реда, чиито тестове се оказваха положителни. Според запознати, тестовете реагират с положителен резултат и заради заради прием на някои лекарства. Но при кръвна проба за доказване на употреба на наркотични вещества резултатите често излизат месеци по-късно, а в някои случаи минава и една година.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. КОМУНИЗМА ОТ БГ НИКОГА НЕ СИ Е ОТИВАЛ, КОМУНЕТАТА СТАНАХА СОРОСОИДИ ЗА ПАРИ… И ИЗБИВАТ БГ от 90 ГОДИНИ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!