НОВИНИТемида

Съдят председател на кооперация за неизгодни сделки с адвокати

 

Смолянският окръжен съд даде ход на делото срещу председателя на ГПК „Хаджийца” в Чепеларе за сключване на неизгодни сделки с адвокати. 62-годишният Тодор Пепеланов е подведен под наказателна отговорност за това, че в рамките на шест дни – през ноември 2016 г., е подписал три договора за правна помощ с адв. Мария Пепеланова, която е негова сестра, и с адв. Наньо Сталев, като общата сума на изплатените хонорари е на стойност 27 000 лв., която сума, според държавното обвинение, е неоснователно завишена.

Договорите за правна помощ са за представляване на кооперацията по три граждански дела в Районните съдилища в Мадан и Чепеларе, както и в Окръжния съд в Смолян.

„Изплатените хонорари на двамата адвокати са по неоценяеми искове и многократно надвишават минималния размер за възнаграждение, който е 300 лв. В единия случай 33 пъти, а в другия над 20 пъти. Причинена е значителна вреда на ГПК „Хаджийца”, посочи окръжният прокурор Недко Симов, който е наблюдаващ делото.

„Разбирам в какво съм обвинен. Категорично отказвам да приема обвинението”, заяви пред съда Тодор Пепеланов.

„Няма причина да съдят брат ми. За да е подсъдим, кооперацията трябва да е подала тъжба или сигнал. Такива обаче няма. И в този случай, по закон – дали е горска, полска и т.н., щом тя не се оплаква срещу нейния председател, няма как прокурорът да се сезира и да води цяла наказателна принуда срещу председателя”, коментира адв. Пепеланова.

Процесът се отложи за нова дата, когато ще бъдат призовани за свидетели членовете на Управителния и Контролния съвет, както и вещите лица по извършените експертизи.

Тодор Пепеланов е председател на ГПК Хаджийца от 2001 г. Членовете на кооперацията са около 500, а собствениците на гори около 3 000. Най-голям дял – 1 000 дка, имат наследниците на Тодор Василев Пепеланов, като сред тях са председателят и сестра му адв. Мария Пепеланова. Кооперацията стопанисва около 5 000 дка гори, повечето в ревир.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

 1. ВСИЧКИ КООПЕРАЦИИ В ЧЕПЕЛАРЕ, СМОЛЯН И РАЙОНА СА ЗА ГДБОП,ПРОКУРАТУРАТА И СМЕТНАТА ПАЛАТА!
  НЯКОИ НЕСМЕНЯЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ!
  СЪЩЕСТВУВА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА ОГРАБВАНЕ НА ЧЛЕНКООПЕРАТОРИ!
  ПРОТЕСТИТЕ ПРЕЗ 2018 И 2019 ЗА ОТМЯНА ЗАКРИВАНЕТО НА РП В ЧЕПЕЛАРЕ БЕШЕ ТОЧНО ЗА ТОВА-ДА СЕ ПОПРЕЧИ ИДВАНЕ НА“ВЪНШЕН“ ПРОКУРОР.
  Г-Н ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР, БРЪКНЕТЕ ПО ДЪЛБОЧКО,ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ГЮБРЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ!

 2. В дължим отговор, според цитата от обвинението, то е стряскащо, защото още от него се вижда, че прокурорът бърка всички престъпления по НК и не знае за какво от кого и кого ще съди, последно. Освен всичко не може и да смята: 27 000 лв. без 10 000 лв. за НАП, които се плащат отделно от собствениците за данъци и осигуровки върху хонорара, са 17 000 лв. От тях без нормативно признатите 25 % за разходи, които също се плащат отделно, защото са си на всички собственици и адвокатите са техни представители, и са около 5 000 лв. за 1 година за 1 адвокат, са около 12 000 лв. За три съда 12 000 лв. са около 4 000 лв. на съд общо за двамата адвокати по делото. Без 50 % нормативно признати разходи за 2г. – 2 000 лв., за 2-ма адвокати – 0 лв.
  В това дело адвокатите са 2-ма, и са положили труд за делото още една година преди делото за защита на цялото събрание, защото е било заплашвано и манипулирано, за да не може, да се проведе без нарушения от ищеца. Адвокатите са предотвратили с нужната от тях своевременна наказателна и търговска защита всякакви нарушения преди и по време на събранието на всички собственици от 2016г., и то няма нарушения, за което исковете на насилника, са всички отхвърлени от съд.
  Подадени са и отхвърлени над 20 броя искове и не всички от тях са неоценяеми. Конкретни негови искове, най-малко 2 броя, са дословно финансови.
  Адвокатите в случая са имали право да си включат и труда си на почасово заплащане, отделно от делото за цялата двугодишна защита, което са спестили, което е по 60 лв. на час; отделно месечно обслужване, което е около 1 500 лв. на месец, листовете по делото минимум по 60 лв. на лист – допълнително от всичко; и ред други такси, които са паралелни, и се дължат заедно с таксите за един адвокат по цялото дело.
  Само 20 броя искове, нека са по 300 лв., са 6 000 лв. за един съд, или една инстанция. Т. е., ако тука не бяха и роднини със собствениците, адвокатите щяха да са в дъмпинг с по 2 000 лв. на инстанция, което е наказуемото, за разлика от получените общо заедно от двамата 4 000 лв., на инстанция.
  Само листовете си да са броили по делото, това са 600 листа по 50 лв. с намаление, 30 000 лв., за цялото дело. За това след решението по делото от януари, 2017г., излиза и определение, от февруари, 2017г., което изменя частта на разноските, с което те са признати изцяло в пълен обем и размер. Кооперацията може в 5-годишния срок да си иска всичко от ищеца, ако така реши.
  Нали разбирате, че когато всичко това се укрива от прокурора, с дадения стряскащ цитат – и друго няма по цялото обвинение, се набеждава цялата кооперация четвърти път сега и във вестника, но този път заедно с целия съд, срещу който еднозначно сочи това грешно обвинение, срам за пагона. Удря по невинните и народа, като ни казва, внимавайте от кого се защитавате следващия път, особено ако е от турчин, изгонен от Турция заради злоупотреби, както в конкретния случай. Стряска и съда, като му прави показно каква случка може да му се случи, ако още веднъж защити невинните. Заплашва занапред банковите адвокати и всички банки и предприятия. Ако обвинението беше вярно, нямаше ние да сме първия такъв случай, а до сега щяха да се съдят поголовно банки и банкови адвокати и колко пари вземат извън разноските си по делата. Всички предприятия, на които са отказани хонорарите, щяха да са подсъдими, а отказите на хонорари за предприятия, са повсеместна практика. Неприсъждането им обаче от съд, не е повод за престъпление според практиката на ВКС и ВАС, както и завишаването на хонорарите. То и такива престъпления в НК няма.
  В случая, ако хонорарите не са били обложени пред хазната, тогава кооперацията би могло да се предаде на административна проверка като юридическо лице и само при такъв случай – ако действат чл. 62 и 63 от ЗК.
  В случая, тя се подава отново цялата на прокурор от ищеца, който е изгубил делото си с всички тия над 20 броя искове и друг сигнал няма.
  Явно, за това обвинение няма никакъв законен повод и данни. Още повече, че от цялата кооперация, няма нищо срещу никого.
  Особено в горовладелските кооперации, за да се съди техния представител какъвто е председателя им, един ОФ председател, Проф Председател, не може без оплакване на цялата кооперация.
  Иначе според прокурора трябва да се обвиняват и адвокатите, и цялата кооперация, всички собственици, защото още повече в горовладелските кооперации, председателите им са едни прости представители по ЗЗД и отговорността е обща на всички за общия им имот, какъвто представляват – една залесена територия на много братя и сестри, майки и бащи и т. н., до коляно. Всичко е от името и за сметка на всички собственици, които не са си дали под наем дяловете на никого – още по-малко, на себе си, а председателите им си имат без изключение дялове в имота, заедно с всички останали съсобственици.
  Въобще ако прокурорът беше прав трябваше да обвини и адвоката на другата страна по делото, защото той също следва да е със завишен хонорар, според него.
  Важното е, че едно обвинение не може сега да внася данни за престъпление както тука се направя или да ги черпи от чуждо лично мнение, в случая на недоволния от съдебните решения насилник, и прокурора е този, който да разследва има ли такива данни, откъде са му съобщени и на първо място компетентен ли е да ги разследва, а не да ги взема от устата на един насилник и ги внася за обвинение, в случая, изобщо без дори да помисли, камо ли след проверка.
  Още повече, че съдът е решил ясно и тези въпроси на прокурора. До такава степен не е вярно цялото обвинение и го е сбъркал, и то е стряскащо. За кражба ли съди или за безстопанственост, последно, и от кого срещу кого му е сигнала, и от там, кои трябва да са подсъдими, при такъв случай. Какво казва истината – изобщо не е проверил. Че цялата кооперация е пострадалата, но от подателя на сигнала, който две години й прави метеж и диверсия, включително чрез употребата на правосъдието, а сега продължава, чрез употребата и на цялата прокуратура. По делото има още две дела в делата. Исковата молба се слага на мястото на оттеглено дело със задна дата пред друг съд, за което там има написани 199 листа по цялото дело. Идвайки в местния съд, елитарни юристи в органите на целия Смолян, завеждат частно медицинско дело по време на гражданското дело на единия адвокат, за медицинска принуда от тях, ако може поне по този начин кооперацията да си изгуби делото. Факт, че след като събранието минава мирно, то няма нарушения, и няма как да се повтори, за което исковата молба е изцяло отхвърлена и делото няма как да се изгуби от мирната невинна кооперация.
  Още април, 2018г., цялата кооперация е решила този въпрос, като е сметнала горната сметка коректно, и е видяла, че от сумата 17 000 лв. за две години за двама адвокати, които действат за защитата й самостоятелно по самостоятелни преписки и дела, трябва да се приспадат два пъти по 25 % за разходите, или, че трябва да им се плати поне още толкова, за справедливост, както решават.
  Когато пристига в кооперацията писмо много след това, август, 2018г., че по сигнал срещу цялата кооперация, тя е подадена от същото лице, нейният насилник, и на прокурор, адвокатите представят всички документи от НАП, исковата му молба за сравнителен материал, и цялото гражданско дело.
  Всичко това се укрива от цялото обвинение. Ето как последно, то съди няколко души за кражба, без да знае точно кого, а не и за безстопанственост. Само че и за това, няма такъв сигнал, нито, виждате, никакви за това данни. Случаят е пряко на решението на цялата кооперация, и по това решение няма място за прокурора в него. Обратното е очевидно една продължавана личностна саморазправа.
  За безстопанственост, в цитата от обвинението във вестника няма никакви елементи. Няма нищо. Случаят е явно решен и по този въпрос – за хонорарите, със съответния и за това такъв правосъден акт, неподлежащ на пререшаване, както, напротив, върши тука прокурора. Ако той е длъжен да проверява истината дори когато съд му прати материал, какво направя с истината тука, като повтаря дословно субективното мнение на едно лице, което си има частен ревир до въпросната кооперация; и нищо не е проверил, даже крие истината от цялото дело – документи на НАП и нормативни документи за съд и за НАП, подадени в срока най-късно преди да свърши делото до съда и разгледани съответно вече от него, за което и тези документи са оформени най-късно към този един момент, както е трябвало, по закон.
  Счита се и че прокурора е участвал във всичко това или може да е участвал, но само и най-късно в делото по чл. 58 от ЗК, друг ред за намесата му няма по българския закон.
  Всичко това сме му сочили още на 22. 08. 2018г. и втори път, и още, от октомври, 2018г. – до сега. Но това не е било за полицай, както сме подложени и ни е пратил, а за следовател, ако прокурорът не е искал и да се саморазправя личностно с нас. Следва да си оттегли това обвинение с най-бързи действия. Ако това беше пред НАП, НАП щеше да занули всичко това като хонорари, както си е, и то е само едни разноски за цялото това дело за положената денонощна защита на цялата кооперацията от цялата тая принуда на елитарни органи явно в органите на целия Смолян, от Наньо Атанасов Сталев, Главен Следовател на Смолян 30 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close