НОВИНИТемида

Съдът отмени наказание на пиян шофьор – отказали да му вземат кръвна проба

Смолянският районен съд отмени наказанието на пиян шофьор, защото го лиши от право да даде кръвна проба. Мъжът обжалва наказателното постановление, с което му е наложена глоба от 1 000 лв. и е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година.

На 22 март т.г. шофьорът бил спрян за проверка в Смилян към 8,00 часа сутринта. Полицаите го тествали с дрегер, който отчел малко 1,15 промила. Мъжът поискал да даде кръвна проба и тръгнал с баща си към смолянската болница. По негови думи пристигнал пред входа на Спешно отделение, но вратата била заключена. Викал, чукал по стъклото, но така и никой не му отворил. Отишъл в Сектор „Пътна полиция” да обясни, че вратата на спешното е заключена, но от там му казали да се връща в болницата и да дава проба. Той пак се върнал, отворили му вратата, но лекарят отказал да вземе пробата, защото времето, в което е трябвало да даде кръв, било изтекло.

По време на делото са разпитани всички медицински работници, които били на смяна същият ден. Оказало се, че в талона за изследване бил неясно записан часа на връчването му – 3.00; 8.00 или 9.00, а срокът за даване на кръвната проба е 2 часа.

„Неясно записаният час на връчване на талона за изследване е довело до неправомерен отказ за вземане на кръвна проба. Шофьорът е лишен неправомерно от правото му да се подложи на медицинско изследване“, пише в решението по делото председателят на Районния съд Петър Маргаритов, с което отменя наказателното постановление. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Административния съд.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close