Темида

Рекордна глоба от 10 000 лева за каналджия постанови съдът

Условна присъда от една година и рекордните 10 000 лева глоба получи обвинен в каналджийство мъж. Тарторът на канала за прекарване на бежанци от Гърция в България се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата, което Златоградският районен съд одобри.

Мъжът с инициали В.К. бе доведен с белезници в съдебната зала. Той се намира в ареста от няколко месеца, след като бе обявен за общодържавно издирване миналата година. Жителят на монтанско село е последният от групата, който получи наказание за прекарването на 22-ма жители на Афганистан през април 2016 г. Четирима от каналджиите са от Годеч на възраст между 22 и 31 години, един е от София, а най-малкият участник в групата е 20-годишен видинчанин.

Групата бе заловена, след като успяха да вкарат група от 22-мата бегълци, между които и 13 деца.

Чужденците пристигнали в Атина, а след това в Солун, където били натоварени от видинчанина Ерик Томов. Уговорената за прехвърлянето им на българска земя сума била 3 000 лева. Малко преди граничната бразда край Златоград шофьорът ги свалил, преминал граничния пункт празен с приятеля си от Годеч – 23-годишния Илиян Рангелов, и след това отново натоварил чужденците. За зла участ обаче по пътя край село Аламовци катаджиите решили да проверят микробуса и подали сигнал със стоп палка. Ерик не спрял и ускорил скоростта към центъра на града. След преминаване по различни улици униформените блокирали улица „Възраждане” и успели да принудят шофьора да спре буса. По-късно полицията арестува и още четирима от бандата – каналджии – Иван Иванов, Билян Дойчев, Христо Александров и Александър Боянов. Соченият за тартор В. К. обаче бе обявен за издирване.

При разпитите станало ясно, че целта на чужденците била Германия, където имали много роднини – братя, сестри, братовчеди. Всички задържани имат документи.

Advertisement
Back to top button
Close