НА ФОКУСТемида

Председателят на Административния съд Игнат Колчев встъпи във втория си мандат

Шефът на ВАС Георги Чолаков: Колчев е безапелационен избор на административен ръководител

 

Председателят на Административния съд в Смолян Игнат Колчев встъпи във втория си мандат. Близо месец, след като съдийската колегия на ВСС гласува избора му, днес документът за поемане на поста бе подписан лично от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

„Знам какво се иска от нас, знам как да го постигнем. Радвам се, че всички сме мотивирани да го направим и пътят е само един. Чувствам се абсолютно спокоен и уверен в това, което правим и възнамеряваме да правим. Първата причина, за да се чувствам спокоен, е личната ми увереност, знанията и опитът, които имам. Втората причина – присъствието и подкрепата на председателя на ВАС. Третата – подкрепата, която имам от екипа на Административен съд – Смолян. И последният фактор, който влияе за моята увереност, е подкрепата и на колегите председатели на административни съдилища и на председателите на Окръжен съд, районен съд, колегите от прокуратурата”, каза пред екипа на съда и гостите съдия Игнат Колчев.

„Ние знаем какво направи, какво може и какво още може да направи. Искам да пожелая на г-н Колчев успешна работа – да е здрав – да продължава да носи на гърба си товара, да е все така успешен, както през първите пет години”, посочи Георги Чолаков.

Председателят на Районният съд Петър Маргаритов поздрави Колчев за втория му мандат от името на съдиите и служителите на районния и окръжния съд и му пожела успехи и надграждане на постигнатото досега. „С вас е удоволствие да се работи, вслушвате се в думите на хората, имате железен нрав“, каза Петър Маргаритов.

„Изборът на колегата Колчев с такова единодушие на цялата съдийска колегия, с което беше избран, много рядко се случва. Безапелационен избор на административен ръководител, и то след първи мандат. Когато един мандат е успешен, когато човекът си е показал качествата и съдът работи като часовник – какво да се сменя. Лично аз съм страшно доволен, че това се случи, защото за мен това е най-нормалното продължение в кариерата на колегата Колчев. Той се е доказал като административен ръководител и аз не споделям становището на част от колегите за т.нар. „административна аристокрация“. Смятам, че това е административен капацитет, и когато е доказано на всички нива и законът му позволява да има втори мандат, най-логичното е да го получи – както се и случи”, каза още председателят на ВАС Георги Чолаков.

На въпрос на „Отзвук” за 30%-ния спад на делата в Административния съд, Чолаков коментира: „Ние се оказахме неподготвени за ковид-ситуацията – както институциите, така и съответните държавни органи. При това положение, знаете, че хората първо се интересуват за здравето си, а след това за всичко останало. Ако се водеха дела, се водеха за най-важните неща, без които не можеше. Да, действително ковид-ситуацията намали броя на делата, но по отношение на жалби срещу мерките на министъра на здравеопазването, се увеличиха. Безспорно имаше периоди, когато и самата администрация беше в локдаун, не работеше, а нашите производства са свързани с работата на администрацията. Но тенденцията е за възстановяване на натоварванията през тази година”.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close