ГОРЕЩА ТЕМАМестна властНА ФОКУС

Поставените под карантина в Смолян – всеки да се спасява, както може

Община Смолян няма задължение да осигурява храна на хората под карантина, обяви в сряда Община Смолян в имейл до „Отзвук“ в отговор на журналистически въпроси. Въпроси, зададени след арогантна манипулация на нейния „пресцентър“. Но за това ще стане дума по-нататък. „В случая със заразения смолянчанин с КОВИД-19, както беше оповестено, той е от маргинализираната общност и община Смолян е поела ангажимент към ОД на МВР да му осигурява храна по време на карантинния период.“ – пояснява „пресцентърът“ в писмото, което публикуваме едно към едно без редакторска намеса в зеленото каре по-долу. В имейла „пресцентърът“ съобщава още, че на 16 март Община Смолян е открила телефон с номер 0879 9036 08, който да бъде в помощ на възрастните, самотно живеещите и други нуждаещи се хора. На този телефон могат да се дават поръчки за храни и лекарства, които се доставят от служители на Общината и се заплащат от хората, които са ги поръчали.

Отговор на поставените въпроси от вестник „Отзвук“

Община Смолян няма задължение да осигурява храна на хората под карантината. В случая със заразения смолянчанин с КОВИД-19, както беше оповестено, той е от маргинализираната общност и община Смолян е поела ангажимент към ОД на МВР да му осигурява храна по време на карантинния период.

За да бъде в помощ на възрастните, самотно живеещите и други нуждаещи се хора, Община Смолян откри на 16 март телефон, на който да се подават поръчки за храни и лекарства. Мобилният телефон е 0879 9036 08. След това служители от общината посещават хората и им доставят продуктите. Уточняваме, че продуктите или лекарствата се заплащат от хората. На телефона може да се звъни всеки работен ден от 8,30 до 17.00 часа. 23 –ма души се възползват от тази услуга до момента, като бройката се увеличава. От тази услуга се възползват и хора, които са под карантина. Посочваме, че има съвестни граждани. Днес семейство е позвънило, че се е поставило под доброволна карантина и има нужди от храна. Поръчката е доставена. На никой не е отказано, който е позвънил и на дежурния на община Смолян, и на посочения телефон.

Що се отнася до излъчения репортаж в онлайн изданието на вестник „Отзвук“ на 23 март т.г. със следното заглавие: „Поставени под карантина остават без храна, институциите си прехвърлят топката“. В него Тамара Иванова обяснява, че тя и нейният приятел са поставени под карантина в къща на ул. „Кольо Шишманов“ в Смолян, където бе открит първият заразен с коронавирус смолянчанин. Продуктите за храна са им на привършване, но институциите не са реагирали адекватно.

Община Смолян уточнява, че в събота – 21 март, госпожа Тамара Иванова звъни на дежурния в община Смолян и иска само цигари. В 11,30 часа служител от община Смолян отива на адреса, доставя й две кутии цигари, за които не иска пари от нея. По-късно Иванова отново звъни на дежурния и иска да й бъдат доставени два пакета брашно, мая, бакпулвер, какао, ванилия и две газирани води. В 15,37 часа тези продукти са й доставени от служител на община Смолян.

Община Смолян реагира остро на това изказване, защото помощ на госпожа Иванова е оказана в този момент. Нямали сме за цел да засягаме никого. Време е за солидарност.

Пресцентър на община Смолян
Бел. ред. Текстът се публикува без редакторска намеса

Въпроси без отговор

Отговор на въпросите „Отзвук“ не получи. Затова ще си позволя да ги задам публично, защото са от обществен интерес и хората трябва да знаят отговорите. Единият бе колко са поставените под карантина смолянчани, вторият колко души са под карантина в къщата на ул. „Кольо Шишманов“, охранявана с полиция. И какви продукти са доставени на хората в тази къща? Затова пък едно от лицата, поставено под карантина в къщата – Тамара Иванова, бе подложена на обществено мъмрене от „пресцентъра“ в официалната страница на Община Смолян във Фейсбук. С изкривяване на фактите и манипулативно поднасяне. Вместо да се притече на помощ, или да призове за съдействие, органът на местната власт влезе в ролята на бухалка срещу човек в нужда. Само защото този гражданин си е позволил да каже, че държавата с нейните институции не помагат на хората.

Сигналът: Дъщеря ми е в беда

„Извинявам се много, че ви притесняваме. Имам дъщеря – Тамара Иванова, която е в Смолян. Затворена вече пети ден в една квартира на третия етаж с едни квартиранти на първия етаж, които са заразени с коронавирус. Обаждахме се в РЗИ да вземат мерки, защото детето ми е без пари, без храна. И се чудя вече към кой да се обърна. Аз съм в друг град, възрастен пенсионер и не мога да направя нищо, за да помогна на детето си. Какво може да направите вие?“ С тези думи потърси помощ в понеделник от редакцията на „Отзвук“ след 12.00 часа на 23 март Тодор Иванов. Той поясни още, че дъщеря му има пари по банковата си сметка в ДСК, но не може да отиде до банката заради принудителната карантина, не може и да даде банковата си карта на някой да й изтегли пари от банкомат, защото има запор от частен съдебен изпълнител. Единственият начин да изтегли пари е на гише в банката.

Институциите – без решение на проблема

Малко след това се свързахме с директора на РЗИ д-р Мими Кубатева. „Знам, че се е обаждала в РЗИ. Казах на моите хора да я насочат към БЧК. Такива хора, които са в невъзможност да си доставят, няма кой да им достави, да се обадят на БЧК за храна“ – каза пред „Отзвук“ д-р Кубатева. След това позвънихме на председателя на БЧК – Смолян Мария Делева, която заяви, че ще й бъде доставена храна за два-три дни. „Имаме регламент да подпомагаме еднократно за първоначално оцеляване. Знам на Тамара случая, говорихме три пъти с нея. Но друго не можем да й доставим.“ – заяви Делева. Попитахме и директора на ОД на МВР ст. комисар Николай Димов: „Възможно ли е Тамара Иванова да бъде пусната да отиде до ДСК, за да изтегли пари? „Този въпрос е към РЗИ. Те са наложили карантината. Аз няма как да кажа на полицаите: Затворете си очите, тази жена ще мине“. А на въпроса дали има алгоритъм за решаване на подобни казуси, Димов отговори: „Алгоритъмът е: Близки, доверени хора или пък от общинския щаб да отидат при нея да й оставят храна.“ Потърсихме и областния управител Недялко Славов, който каза, че в 14:30 часа очаква в кабинета си д-р Мими Кубатева и ст. комисар Николай Димов. „Този въпрос трябва да го решим.“ – заяви областният управител.

Полицейският автомобил пред къщата

Разказът от първо лице

В желанието си да разнищи случая екип на „Отзвук“ отиде на място на ул. „Кольо Шишманов“. Откъм долната улица пред къщата имаше полицейски автомобил и охрана от един полицай. От прозореца на квартирата си Тамара Иванова разказа пред камерата ни, че е под карантина от миналия петък. Първоначално й казали, че живеещите на третия етаж на къщата не са под карантина, но докато се приготви за излизане с маска и ръкавици, дошло второ разпореждане със забрана да напускат жилището. Сложили сме един гардероб на стълбите, за да не се качват заразени, добави тя. Разказа, че продуктите й са на привършване. Тя обясни, че им е забранено да напускат къщата на 18 март (сряда). В четвъртък или петък чуват, че се носи някаква храна на Радослав Димитров (първият заразен с коронавирус смолянчанин – б. а.) и неговия съквартирант. 

Приятелят на Тамара попитал през прозореца дали и на тях се полага нещо. След разговор по телефона служителят казва, че продуктите са за цялата къща. Така получават малко картофи, една бутилка олио и един пакет ориз. „В момента нямам никакви пари, защото съм под запор на сметката, не мога да тегля от банкомат, не ме пускат да изляза до банката. Имаме малко леща от вчера, един хляб и един пакет ориз. От БЧК ще ни дадат малко продукти за два три-дни. За оставащите дни до 31-и не знам как ще караме. Всички казват да се обръщаме към РЗИ“ – каза Тамара.

В края на петминутното видео, зададох въпрос към жената: „А към общинският щаб обърнахте ли се, те обявиха, че има доброволци, които носят храна, помагат на изпаднали в беда.“ „Да, обадих се, преди да се свържем с вас, се обадих и на Червен кръст, на областната администрация. От областната администрация ми казаха, че ако не могат да помогнат РЗИ, и те не могат да помогнат. Нищо никой не е казал, никой не ми е споменал, че има доброволци и т. н.“ – бе отговорът й. Публикувах информация за случая с Тамара тук, както и видеорепортаж в канала ни в Youtube.com. Малко след като репортажът бе готов, в редакцията тя позвъни и съобщи с благодарност, че собственикът на „Чечосан“ Стефан Сабрутев е направил голям жест към нея. „Лично ще отиде да напазарува и ще ни донесе продуктите, които ни трябват.“ – каза тя.

Отговорът – компроматна атака

Думите на Тамара, които имат някаква връзка с Община Смолян: „Нищо никой не е казал, никой не ми е споменал, че има доброволци и т. н.“, предизвика необяснима реакция от Община Смолян. В официалната страница на местната администрация във Фейсбук излезе компромат срещу нея, към който бяха прикрепени снимки на две фактури от по двадесет и няколко лева за закупени продукти. И твърдението, че част от тези продукти са били доставени на Иванова и нейния приятел, включително и две кутии цигари, за които служителят на общината не е поискал пари от нея. „Прилагаме фактури, от които е видно, че Община Смолян е доставила хранителни продукти на цялата къща на 20 и на 21 март за хората, които са поставени под карантина. Уточняваме, че тези продукти са за всички поставени под карантина.“ – написа въпросният пресцентър.

Публикуваната във Фейсбук „Позиция на община Смолян“ бе изпратена и до „Отзвук“ като в нея бе атакуван и вестникът ни. И този текст публикуваме без редакторска намеса в зеленото каре по-долу. Въпросният „пресцентър“ обвини вестника, че публикацията цели да прави пиар на определен човек, че внушаваме, че Община Смолян нищо не е направила за бедстващите хора, че „Отзвук“ не потърсил гледната точка на община Смолян по този въпрос. Текстът завършва обидно и назидателно с думите: „Моля, публикувайте вярна и проверена информация. Не е време нито за пиар, нито за конфронтация и политика.“ Затова поисках обяснение от Виолета Филипова, представяща се за „Пресцентър на община Смолян“ и която е назначена на длъжност „гл. експерт сектор АО, отдел АТОКНМ“.

Попитах я за каква вярна и проверена информация говори след като не съм написал и дума за Община Смолян, защо си позволява да публикува компромати срещу граждани, защо си позволява да уронва авторитета ни, да ни поучава как да си вършим работата, и то без никакво основание. Зададох й въпроса кой стои зад коментарите и публикациите в официалната страница на Община Смолян във Фейсбук, има ли заповед на кмета на общината за това, знае ли, че подобни публикации спрямо граждани от името на институция са недопустими и нарушават закона.

Позиция на община Смолян

Уважаеми господин Зарко Маринов, гл.редактор на в.“Отзвук“,
В онлайн изданието на вестник „Отзвук“ на 23 март т.г. бе публикуван видео материал със следното заглавие: „Поставени под карантина остават без храна, институциите си прехвърлят топката“. В него Тамара Иванова обяснява, че тя и нейният приятел са поставени под карантина в къща на ул. „Кольо Шишманов“ в Смолян, където бе открит първия заразен с коронавирус смолянчанин. Продуктите за храна са им на привършване, но институциите не са реагирали адекватно.

В събота- 21 март, госпожа Тамара Иванова звъни на дежурния в община Смолян и иска само цигари. В 11,30 часа служител от община Смолян отива на адреса, доставя й две кутии цигари, за които не иска пари от нея. По-късно Иванова отново звъни на дежурния и иска да й бъдат доставени два пакета брашно, мая, бакпулвер, какао, ванилия и две газирани води. В 15,37 часа тези продукти са й доставени от служител на община Смолян.

В същото време прилагаме фактури, от които е видно, че община Смолян е доставила хранителни продукти на цялата къща на 20 и на 21 март за хората, които са поставени под карантина. Уточняваме, че тези продукти са за всички поставени под карантина. Служителят на община Смолян няма как да влезе в къщата и да разпределя продуктите, това трябва те да си го направят.

В репортажа на въпрос: „Към Общинския щаб обърнахте ли се, обявиха, че има доброволци, които носят храна, помагат на изпаднали в беда?“ Тамара Иванова отговаря: „ Да, обадих се, преди да се свържа с вас, се обадих и на Червения кръст, и на Областната администрация. Нищо, никой не ми е споменал, че има доброволци .“

Община Смолян остро реагира на лъжите, поднесени в репортажа, който, по всичко личи, цели да се прави пиар на определен човек, докато се внушава, че община Смолян нищо не е направила за бедстващите хора. Защо в тази кризисна ситуация трябва допълнително да се пускат лъжи, за да се уязви общинското ръководство? Защо и вестник „Отзвук“ не потърси гледната точка на община Смолян по този въпрос?

Има много хора, които са поставени под карантина, но те не занимават никого, а се справят сами и са намерили начин да ангажират свои близки и роднини.
Община Смолян не се хвали на кой какво е доставила и на кого е помогнала, защото това е нейно задължение.

В момент, когато отвсякъде призовават да бъдем отговорни към тази тежка, световна кризисна ситуация, някои целят да трупат дивиденти и да се правят на герои. И точно хора, които трябва да дават пример в тази ситуация.

Но най-непочтено е, че чрез подобни репортажи целта е да се вмени на населението в община Смолян, че администрацията нищо не прави и в създадена подобна ситуация хората няма на кого да разчитат.

Моля, публикувайте вярна и проверена информация. Не е време нито за пиар, нито за конфронтация и политика.
Пресцентър на община Смолян
Бел. ред. Текстът се публикува без редакторска намеса

Гражданите – по отзивчиви от институциите

След публикацията на „Отзвук“ частният съдебен изпълнител Петко Мачкърски, който е наложил запор на сметката на Тамара Иванова, се свързва с нея в знак на съпричастност вдига запора.  Обаждат й се десетки смолянчани, които изразяват готовност да й помогнат.

„Много непознати хора ми се обадиха. Няма значение кои сме. Само знайте, че сме от Смолян и сме на разположение. Не знам имената на всички, за да им благодаря. Мария Камишева ми донесе буркани, Ася от Каптажа, моят колега от „Чечосан“ Александър Шидеров дойде вчера. На всички искам най-сърдечно да благодаря.“ – каза днес Тамара Иванова.

Случаят с Тамара не е изолиран

„Аз съм в същото затворническо положение само защото се прибрах от Германия. Пари имам, но нямам достъп до тях. След проведени 100 разговора с институции, всички вдигат рамене и си прехвърлят топката. На 5-ия ден се свързаха с мен от Районното, за да проверят мърдам ли още и ми предложиха телефон на общината,който да ме снабдява с храна.. Казах им: „Чудесно, но тя трябва да е абсолютно безплатна, защото нямам достъп до банкови и небанкови институции. Отговорът беше: „Не, заплаща се, търсете си кой да ви донесе пари! Това е геноцид! Дори и на осъдени затворници им се полага храна и лекарска помощ при нужда. А такива като мен трябва да избират да живеят, или да платят 5 000 лева глоба плюс ефективна присъда!“

Този коментар написа на сайта на „Отзвук“ Илияна. С което постави на дневен ред въпроса: Могат ли институциите и хората, които получават заплати от данъците ни, да се справят с проблемите на хора като Тамара и Илияна. Или високомерно ще продължат да ни четат морал и да ни налагат забрани.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close