ГОРЕЩА ТЕМАНа фокус

Въвеждат вечерен час в Смолянска област, издирват контактни със заразения Радослав (видео)

Който няма маска, спокойно може да ползва шал, препоръча директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева

„На територията на област Смолян вече има регистриран първият положителен случай на заразен с коронавирус. Детайлно беше разгледан и анализиран, тъй като той има своите особености. В тази връзка се налагаше да се вземат по-особени решения. Но държим категорично да успокоим хората на територията на Смолянска област, че стриктно се спазват мерките, предписани от Националния щаб, изпълняват се заповеди на министъра на здравеопазването и на министър-председателя“, заяви вчера областният управител Недялко Славов след заседанието на Кризисния щаб. Взето е решението да се въведе вечерен час на територията на цялата област. „Смятаме, че тази мярка ще има дисциплиниращ ефект. Въвеждаме вечерен час от 22,00 до 6,00 часа сутринта“, допълни Славов.

Недялко Славов даде информация за първия заразен от областта с коронавирус – Радослав Димитров.

„Лицето се е прибрало на 13 март. Маргинализиран тип от рискова група. В тази връзка взехме решение да разгледаме във всяка една община възможностите за настаняване на такива лица с рисково поведение, за които се опасяваме, че няма да спазват задължителната карантина, да ги поставяме в своеобразна изолация и да следим стриктно тяхното поведение, с оглед на това да не влизат в контакт с други хора. Взехме решение да се разкрие горещ телефон както във всяка община, така и в РЗИ и БЧК, на който хората да могат да подават сигнали“, каза още областният управител.

Заразеният с коронавирус Радослав Димитров

„Става въпрос за мъж на 40 години в добро физическо състояние, но с психично заболяване от 20 години, което е утежняващ фактор при него. Той няма изявени признаци на инфекцията. По решение на щаба е изолиран. От вчера живее на нов адрес. На етажа, на който пребивава, има още две лица – съквартиранти, и също са изолирани. Предвид това, че има психично заболяване, той е с осигурена охрана от полицията, за да не напуска дома и да спазва адекватно нарежданията, които ще му дава личния лекар. Ще бъде наблюдаван, прегледан и лекуван от психиатър. До излекуването му ще бъде с адекватно лечение и наблюдение. На контактните – двамата мъже, са взети проби. Преди вчерашния ден е пребивавал на друг адрес – при приятели, трима човека, също са взети проби. В сряда вечерта наши инспектори взеха проби на пет контактни лица. Взети са проби за изследване и от двете медицински лица, които са му взимали проби на 17-ти март в болницата. Продължава издирването и на други контактни, защото се оказа много труден този процес. Призовавам всички, които го познават и са имали контакт с него, да се обадят на телефона за подаване на сигнали в РЗИ. На местата, които е посещавал, защото се оказа, че е бил в публични институции, също ще се издирят контактните хора. Ще се направи дезинфекция“, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева.

Телефонът е 0884 495 765 и ще работи 24 часа в денонощието.

Радослав Димитров е пристигнал с полет от Лондон на 13 март (петък), където е лекуван в психиатрична клиника. Пътувал е от София до Смолян с автобус, но още не е установено в колко часа и кои са били останалите пътници. „От полицейски служители е установен на 16-ти март в понеделник. Знаейки, че това лице е пребивавало във Великобритания, се свързахме с РЗИ, организира се вземането на пробата. Поради особеностите на психиатричното му състояние, той е настанен в квартирата, в която преди това е бил с още двама човека. И тримата са поставени под денонощна полицейска охрана. Става въпрос за болен, който дава неадекватни обяснения. Установили сме, че в Смолян е пристигнал с автобус, след това е бил при свои приятели на ул. „Капитан Петко войвода“. От сряда е на квартира на ул. „Кольо Шишманов“, каза директорът на ОД на МВР ст. комисар Николай Димов.

Под карантина са двамата приятели на Радослав, хазяинът – мъж от Смилян, също се е поставил под доброволна карантина, макар да не е контактувал със заразения. Взети са проби и от трима други, с които вирусоносителят е имал контакт. На 10 служители от паспортната служба, където той си е извадил документи за самоличност, също са им взети проби.

„Който не може да си осигури маска, спокойно може да ползва шал. Това е достатъчна преграда за един здрав човек да се изолира по някакъв начин от евентуална инфекция. За дезинфектанти може да се ползва силен алкохол и др. подръчни материали, докато излязат на пазара“, посъветва д-р Мими Кубатева.

В Областния съвет за сигурност взеха участие кметът на Смолян Николай Мелемов и секретарят на Общината Момчил Николов, които си тръгнаха от заседанието с маски

Областният управител Недялко Славов даде информация, че ГКПП Златоград остава да функционира със стопроцентов контрол на вход и изход. От понеделник до днес в пъти е спаднал пътникопотокът. „По непотвърдена информация има регистриран положителен случай в Ксанти и предполагам, че това допълнително ще накара хората да се въздържат от пътуване. На граничния пункт лицата, които пътуват от рискови държави, попълват анкетна карта, която своевременно се подава до РЗИ и МВР, и лицата подлежат на контрол. За нас основното притеснение са лицата, които се връщат от Западна Европа и не минават през граничния пункт, който е на наша територия. Притеснения имаме и със ситуацията в Банско. Така че, твърде вероятно е да установяваме лицата от областта, които са били там“, коментира Славов.

В момента в Пампорово има останали 14 туристи, които до 20-ти март ще напуснат курорта. 10 от тях са от Великобритания, а четирима от Русия. Тепърва ще се издирват сезонните работници в курорта.

Брифинг, излъчен на живо, на областния управител на Смолян Недялко Славов, директора на ОД на МВР ст. комисар Николай Димов и директора на РЗИ д-р Мими Кубатева по повод положителната проба на смолянчанин за заразяване с коронавирус.

„Отзвук“ излъчва на живо всички събития със значим обществен интерес в Смолян и областта. Абонирай се като последваш връзката чрез натискане на бутона по-долу, ако желаеш да те уведомим, че ще предаваме на живо!

Абонамент
Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close