Темида

Осъдиха 16-годишен смолянчанин за разпространение на наркотици, оправдаха приятеля му

Условна присъда от шест месеца и обществено порицание получи 16-годишен смолянанин за разпространение на наркотици. М. Р. Ж. бе признат за виновен от Смолянския окръжен съд по повдигнатите му четири обвинения за държане на марихуана с цел разпространение и разпространение на дрога.

Десетокласникът е ученик в ПГ по СГСТ „Никола Вапцаров“ в Чепеларе. В курортния град живее в общежитие заедно със своя съученик и приятел Д. В. Б., също от Смолян.
Криминалистите установяват, че в продължение на повече от година е доставяли наркотици в Чепеларе. Разследващите установили, че за периода от септември 2016 г. до 7 февруари 2018 г. М. Ж. е продал марихуана четири пъти. Дрогата била под формата на топчета за правене на цигари. Търгувал цигарата на цена между 10 и 20 лева. Уговарянето ставало по телефон или в социалните мрежи. Обикновено питали желаещите: „Искаш ли нещо“ и при отговор: „Искам“, доставяли на определено място марихуаната.

На 8 февруари е извършено претърсване в стаята, която обитавали М. Р. Ж. и Д. В. Б. в общежитието към гимназията. В гнездото за касетката на стереоуредба „Айва“ криминалистите откриват наркотици.

Приятелят му Д. В. Б. е привлечен като обвиняем в качеството му на помагач. Според прокуратурата той подпомогнал авера си както при доставянето на марихуаната, така и при предаването й. По време на делото не бяха събрани достатъчно доказателства за тази му дейност и той бе оправдан.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния съд в Пловдив.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close