Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТНА ФОКУСРАЗСЛЕДВАНЕ

„Оправи“ ли мъжа си, извършил незаконна сеч, съветничката от ДПС – Смолян, Виждана Младенова?

Без санкции и само с един констативен протокол е приключила проверката за незаконна сеч на дървета в междублоковото пространство на ул. „Константин Иречек“ № 8 в Смолян. Нарушението е извършено от съпруга на общинската съветничка от ДПС Виждана Младенова Румен – собственици на апартамент на първия етаж. На 12 юли сутринта той е отсякъл две череши, клоните на 40-годишна липа и две сливи. Свидетели на сечта, извършена в имот частна общинска собственост, станали Илко Армянов и съпругата му Стефана Джиджова, които още същия ден са подали сигнал на тел. 112 и до Община Смолян.

Мотивите на съседите, които решили да отрежат дърветата, са, че им пречат, защото „намаляват вятъра към прането и то съхне по-бавно“. Дърветата са здрави и не са опасни, твърдят Илко Армянов и съпругата му, а сечта е в нарушение на Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Смолян.

Една седмица „Отзвук“ изчака да получи отговор от Община Смолян, но такъв и до днес няма. „Когато служителките се върнат от отпуск следващата седмица, ще получите пълна информация за извършената проверка. Има констативен протокол. Проверката е била съвместно с полицията“, каза зам.-кметът Мариана Цекова. Още преди месец – на 17 юли, случаят е бил приключен, научи „Отзвук“, а кметът Николай Мелемов е изпратил писмо до Илко Армянов и съпругата му.

„При огледа на място се установи, че в междублоковото пространство през годините са посадени овощни дървета – череша, джанка и др., както и липа, които са с много малки размери, височина и с липсващи клони и листа“, пише в отговора си Мелемов. Кметът посочва, че в общинската администрация не е постъпвало писмено заявление за отсичане или подкастраняне на дърветата. „При констатирани повторни нарушения и неспазване разпоредбите на действащата Наредба за всички причинени щети на елементите на зелената система на община Смолян на виновните лица ще бъдат налагани глоби и санкции, равняващи се на размера за възстановяване на причинените щети“, отговаря Николай Мелемов. С така написаното градоначалникът негласно потвърждава думите, които изрича Румен Младенов по време на незаконната сеч, записани във видео: “Нали е в Общината? Да се оправя, бе! Актове, мактове, да ги оправя там! Ага иска сухи дрипи.“

„За нас беше ясно, той си го каза и докато сечеше: „Актове – мактове…, да ги оправя…“ и точно така стана. Не сме видели никакво наказателно постановление или документ, в който е посочена глоба. Беше ни дадено решението на кмета, в което пише, че „ще бъдат санкционирани при повторни нарушения“! За домоуправителката г-жа Мария Ташкова, която е по-виновна от извършителя, като подстрекател и съучастник, и много удобно в същия ден реши, че не е домоуправител вече – остана изводът:“ Друг опра пешкира!“, коментира Илко Армянов. Той обясни, че в констативния протокол е записано, че е нарушен чл. 63, ал. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и предвидената глоба е от 1 000 лв. до 5 000 лв. (чл.232, ал.5, т.2 – б. а.). „Във въпросното решение на кмета, което ни бе изпратено, обаче е посочено, че въпросният констативен протокол е съставен поради нарушен съвсем друг член – чл. 22 и чл. 23 от съвсем друг нормативен документ – Наредбата за зелената система на община Смолян, според който глобата е от 50 до 500 лв. (Глава V, чл. 29). Колко удобно, нали?“, допълва Армянов и пита, че ако утре отсече дървета пред сградата на общинската администрация, ще бъде ли само предупреден да не прави повече така.

Случаят нашумя, след като „Отзвук“ публикува любителско видео и направи проверка на незаконната сеч. Тогава пред камерата ни зам.-кметът Мариана Цекова заяви, че освен разрешение от Общината, трябва и съгласие на всички съседи за въпросната сеч.

Кадри от незаконната сеч на 12 юли 2020 г. може да видите в репортажа ни по темата.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!