Местна властНА ФОКУС

Община Смолян ще плаща обезщетение за незаконно строителство в чужд имот (видео)

Кметът Николай Мелемов ще трябва да плати обезщетение от 6 480 лв. и да премахне незаконно изградени шахти и канализация

Повече от седем години Катя и Искрен Сиракови се борят за правата си срещу незаконните действия на Община Смолян. По време на първия етап на т. нар. „воден цикъл“ местната администрация сложила ръка на имота им с незаконни разрешения за строеж. И там, където смолянчани планирали да изградят семеен хотел, изникнали ревизионни шахти и канализация. Без имотът да бъде отчужден по законен ред.

Сагата на семейство Сиракови започва през лятото на 2011 година, когато съпрузите са на гурбет в чужбина. Когато си дошли в Смолян, виждат в имота си построените шахти. Тръгвайки да изяснят какво се е случило, разбрали, че има „тайна“ заповед на кмета, с която е учредено право на преминаване в полза на Община Смолян. А самата заповед им е била дадена чак през 2012 година.

Катя и Искрен завеждат дело срещу въпросната заповед и тя е отменена от Административния съд в Смолян. След това решават да си търсят правата отново в Административния съд и за причинените им вреди от незаконните актове на администрацията по Закона за отговорността на държавата и общините. При което разбират, че обявената за нищожна заповед всъщност е била издадена постфактум само за прикриване на незаконно извършените по-рано действия по завземане на имота им от кмета на Смолян. В края на 2016 г. Смолянският административен съд осъжда Община Смолян да плати обезщетение от 13 526 лв., както и законна лихва в размер на 5 495 лв. Върховният административен съд обаче отменя това решение с мотив, че вредите са причинени не след издаването на обявената за нищожна заповед на кмета, а по-рано при други незаконни действия и актове.

Миналата година Сиракови завеждат и трето дело, този път в Районния съд за обезщетение за незаконно ползване на имота. В понеделник Смолянският окръжен съд потвърди решението на първоинстанционния съд, с което Община Смолян е осъдена да заплати обезщетение от 6 480 лв. за незаконното ползване на имота, както и да премахне за своя сметка изградените съоръжения – канализационни тръби, клонове на канализационен колектор за отвеждане на отпадъчни води, събирателни ревизионни шахти. Дали ще бъде премахната канализацията, изградена незаконно от Общината по време на първия етап на „водния цикъл“, ще реши ВКС, ако има касационно обжалване.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Община Смолян винаги излиза чиста от всички всевъзможни гафове,които извършва.Време е общинарите да се замислят доколко спазват законите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close