Advertisement
Темида

Съдят миньори за ослепял колега

Миньори от рудник „Петровица“ на „Горубсо Мадан“ са обвинени в причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост на колега. Делото срещу двамата мъже, които са с чисто съдебно минало, трябваше да започне във вторник. Маданският районен съд обаче не даде ход и отложи процеса за друга дата.

Инцидентът, при който пострада 32-годишният Станимир Сираков, стана в края на август м.г. по време на бурене на около 400 метра под земята в участък „Петровица. Към 19 часа след пробиване на взривни дупки е предизвикана ударна взривна вълна, която покосява лицето на Станимир. Той получава травми и на двете очи, както и множество наранявания по тялото. Пострадалият незабавно е транспортиран в Смолянската болница, след което е приет за лечение в очната клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Медиците обаче се оказват безсилни да спасят зрението му и той ослепява напълно с лявото око. Станимир работил като миньор от около половин година в предприятието.

След инцидента започна разследване, което установява, че двамата подсъдими, които са от района на Ардино, са допуснали Станимир да бури до отказали преди това заряди. Нито единият, нито другият миньор съобщили на ръководителя на взривните работи за отказали заряди на хоризонт 865, блок 0. Те не са взели мерки за ликвидиране на отказалите заряди, не са прекратили работата в мината и са допуснали да продължи работата там.

 

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!