Темида

Мария Дамянова е единствен кандидат за районен прокурор в Девин

Мария Дамянова е единственият кандидат, подал документи за шефското място в Районна прокуратура Девин. Конкурсът бе обявен на 17 януари т.г., а седмица след това петчленен състав на Върховният административен съд отмени наказанието на Дамянова, заради установен конфликт на интереси.

Дамянова е подала документите си за участие в процедурата на 15 февруари, а до изтичане на крайния срок – 19 февруари, никой друг не е кандидатствал за поста. Тя е родена в Девин и вече 18 години работи като прокурор в курортния град.

„Юридическата ми кариера в органите на съдебната власт е била изцяло като магистрат в тази прокуратура. Запозната съм добре както с проблемите, така и с успехите й, познавам добре колектива, криминогенната обстановка в района и нейната динамика“, посочва в концепцията си пред ВСС. Приоритет в работата й ще бъде запазване на нивото на прокуратурата, основаващо се на принципите на екипност, прозрачност и недопускане на външно вмешателство.

На 26 януари т.г. Върховният административен съд отмени дисциплинарното наказание, наложено от прокурорската колегия на ВСС през септември 2016 г. Тя бе наказана с освобождаване от длъжност като административен ръководител, заради установен конфликт на интереси при случай, в който е замесен сина й.

Дисциплинарното производство срещу Дамянова започна по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Според обвинител №1 „с действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси“.

Становището на ВАС обаче бе, че в случая Мария Дамянова не е постановявала актове по същество. Тя само е изпратила производството по компетентност в друга прокуратура. С действията си не само не е възпрепятствала разследването срещу сина си, а е предприела необходимите мерки за обезпечаване на доказателствата, както и за разглеждане на преписката от прокурор, който не е заинтересован от изхода на делото.

Advertisement
Back to top button
Close