НОВИНИОБЩЕСТВО

Комисията за защита на личните данни наказала смолянчанин, поставил камера пред апартамента си

Смолянският административен съд отмени решение на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), с което е прието, че жител на Смолян е поставил в нарушение на закона видеокамера пред апартамента си. Според съда КЗЛД не е разгледала задълбочено казуса с камерата, която нито записвала, нито възпроизвеждала записи.

Сагата, която стигнала и до съда, е започнала след жалба на смолянчанин, който се оплакал, че комшиите му са поставили камера. Устройството било насочено към входа на сградата, без съседите да са дали съгласие. Представители на комисията пристигнали на проверка в Смолян през януари т.г., за да установят изградена ли е система за видеонаблюдение и какви са нейните параметри. Към момента на проверката камерата функционирала, но не записвала, а съседите обяснили, че тя не позволявала да се наблюдава в реално време. Констатирано е, че не са налице стикери, предупреждаващи за осъществяваното видеонаблюдение и КЗЛД излиза с решение, че жалбата е основателна.

Според Административният съд обаче комисията не е извършила задълбочена проверка – да изясни фактите, събирайки необходимите доказателства за работния режим на поставеното устройство за видеонаблюдение. „В резултат на така установеното се налага извода, че органът е направил абсолютно голословен извод, че се касае за обработване на лични данни с оглед насочеността на камерата, без да събере и провери достатъчно доказателства в тази насока”, пише в мотивите на съдебното решение. Липсва представен и снимков материал с осъществени записи на определени лица. Единствено обстоятелството, че камерата е насочена към общи части на етажните собственици, без доказателство за произвеждане на видеокадри, не обосновава извод за събиране и съхраняване на лични данни, още повече, че било установено, че между съседите има междуличностен конфликт.

Административният съд отмени решението на КЗЛД като незаконосъобразно и върна преписката за ново разглеждане.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close