Advertisement
ОБЩЕСТВОПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ

Кафе капсули или кафе на зърна: кое е по-доброто кафе?

Ако обичате да пиете кафе, вероятно вече сте опитвали така популярните напоследък капсули и сте останали приятно изненадани от превъзходния им вкус. Не само вие, но и други любители на ароматната напитка, свикнали да си я приготвят от кафе на зърна, започват да се замислят дали всъщност капсулите не са по-добър вариант.

За да прецените по-добре предимствата на едното и другото кафе, трябва да се запознаете с разликата в техните характеристики.

Кафето на зърна – свежест и неустоим аромат

Всеки ценител на хубавото кафе от опит знае, че за да извлечете по най-добрия начин вкуса и аромата на избраната марка, напитката трябва да се приготви от прясно смлени зърна. Изборът може да бъде по-сладкия и деликатен вкус на зърна от сорта Арабика, съдържащия повече кофеин Робуста или уникален бленд от двата сорта.

Всеки вкусов профил на кафе зърната е различен и зависи от произхода им, нивото на изпичане, степента на смилане и дори избрания начин на приготвяне. Върху вкуса на получената напитка оказва влияние и качеството им. Ако закупите за вашата любима напитка кафе зърна от реномирана марка, може да разчитате на винаги хубаво кафе.

Предимствата на кафе зърната пред останалите варианти са не само отличните вкусови качества, а и по-добрият аромат благодарение на запазените около 800 ароматни вещества. Огромното разнообразие от кафе зърна предоставя възможност да си направите собствена комбинация от вкусове по начина, който ви допада.

Не бива да се забравя и фактът, че кафето от прясно смлени зърна има доказано големи големи ползи за организма. Освен че подобрява метаболизма, то повишава продуктивността и енергията, има силно антиоксидантно действие и е по-наситено на витамини, сред които В2, В3 и В5.

Кафе от капсули – бързо и вкусно

Популярността на кафе капсулите се дължи най-вече на обстоятелството, че употребата им е много лесна и удобна. Напитката от капсули е готова за секунди, а след самия процес няма нужда да се почиства, освен да се изхвърли празната капсула в пригодения за целта контейнер.

Към предимствата на капсулите трябва да добавим още и това, че кафето в тях е предварително дозирано и съдържа от 6 до 9 г кафе. В капсулите има вграден филтър, който не позволява на утайката да попадне в чашата.

Може да се каже, че запечатаното в капсули кафе запазва свежестта, наситения аромат и вкуса си. Въпреки това отстъпва по отношение на интензивност и плътност на аромата на кафе зърната.

Освен еспресо, от капсули ще получите без никакви усилия, специални умения или допълнително оборудване и други изкусителни рецепти като кафе лунго, капучино, горещ шоколад, макиато и няма значение кой ще ги приготви – напитката е винаги перфектна.

Ако вашият избор е кафе от капсули, следва да си закупите специална кафемашина (често най-новите модели притежават и опция за разпенване на мляко). Имайте предвид обаче, че не всички капсули на пазара са съвместими с марката ѝ, макар че е възможно да откриете и универсални за многократна употреба. Затова пък кафето на зърна, смляно на необходимата степен, може да използвате във всяка филтърна кафемашина, еспресо кафемашина, джезве и т.н.

Най-общо казано, ако за вас е важно преди всичко да си направите кафе бързо, чисто и без много усилия, тогава капсулите са идеалният избор. Ако обаче желаете не просто доза кофеин, а единствена по рода си напитка, ще я получите от качествено кафе на зърна, което освен това е и по-бюджетен вариант.

Няма нужда от „състезание” между кафето на зърна и в капсули – и от едното, и от другото ще получите желаната от вас ободряваща енергия, а и никога не е късно да експериментирате с различни начини да си доставите кафе наслада.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!