Темида

Гробар мами с кости на покойници

Гробар от Смолян е разследван за измама с кости на покойници. Живко Димитров е излъгал жена, поискала да премести тленните останки на нейни родственици, но в последствие разбрала, че е получила чужди. Гаврата станала миналата година в гробищен парк Беклийца.

През лятото пострадалата се уговорила с гробаря Живко Димитров да изкопае и предаде тленните останки на нейни близки, погребани в два гроба. На 3 август 54-годишният мъж предава на жената два чувала с кости, които тя погребва в пазарджишкото село Равногор, след като поп ги опял.

Когато Живко й предал чувалите тя не проверила съдържанието им. Платила за услугата уговорените 200 лева и си тръгнала.

След около месец по телефона на жената се обадил другия гробар – Красимир, който й признал, че гробовете на нейните родственици не били разкопавани, а само почистени. На 11 септември 2017 г. разкопали и двата гроба, където открили костите на починалите. Измамената жена подала жалба в полицията.

Пред криминалистите Красимир разказал, че работата му била възложена от Живко, но само да почисти тревата, без да копае гробовете. Никой обаче не казва какви кости е получила жената в двата чувала.

И точно с този мотив, че не е установено от къде точно са извадени предадените в двата чувала кости на покойници, прокуратурата прекратява разследването срещу Живко.

С определение от миналата седмица Районният съд в Смолян отмени прокурорското постановление и върна материалите за доразследване.

Живко Димитров има в досието си над 10 присъди. Преди много години работил в съдебната палата като параджия. От там го уволнили, а майка му го изгонила от апартамента и той започнал да се препитава по престъпен начин.

Първата присъда на 53-годишния мъж е произнесена през 1997 година. Само през 2001 година е признат за виновен в пет престъпления. „Специализирал“ се в кражби на дребно.

Миналата година семейство от Смолян се оплака, че били измамени от Живко, който им взел парите, но не изкопал гробовете им. Анастас Вълчев е подал жалби в полицията и общината срещу Димитров, който е известен в града като шефа на гробарите.

Advertisement
Back to top button
Close
Close